26 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Psykisk syge skjult i budgetter

Psykisk syge skjult i budgetter

Tirsdag, 24. marts, 2009, 00:00:00

Regionerne ønsker milliarder til psykiatrien. Sundhedsminister anerkender efterslæb, men lover ingen nye penge

Hver femte dansker rammes på et tidspunkt i livet af en psykisk sygdom.
Alligevel bruger vi i Danmark kun omkring syv procent af vores samlede sundhedsudgifter på det psykiatriske område, og misforholdet er kun blevet være under den nuværende regering.
Mens bevillingerne til den somatiske - eller fysiske - del af sundhedsvæsenet er vokset med 35 procent siden 2000, halter psykiatrien bagefter med seks-syv-procent.
Det misforhold vil Danske Regioner nu gøre op med. I går fremlagde de en ny, national strategi for et løft af psykiatrien.
- Ligegyldigt om du lider af depression eller diabetes, skal du kunne få en behandling af høj kvalitet uden urimelig ventetid. Sådan er det desværre ikke altid i dag, fordi vi i Danmark i mange år har prioriteret psykiatrien alt for lavt. Det vil Danske Regioner nu råde bod på, forklarer regionernes formand, Bent Hansen (S).
Regionerne foreslår blandt andet flere sengepladser, døgnkontakt til den psykiatriske behandling, et landsdækkende net af klinikker for personer med angst, depression og spiseforstyrrelser og en national indsats mod tabuisering af de psykiske sygdomme.
De lægger op til initiativer for en samlet budgetramme på mellem halvanden og to milliarder kroner.
Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) erklærer overfor Berlinske Tidende, at han ser positivt på udspillet og er parat til at skaffe flere penge til området.
- Vi skylder noget her. De psykisk syge fortjener at blive hevet ud af den skygge, som de føler, de har befundet sig i. Vi skal virkelig understøtte psykiatrien, som tager sig af samfundets absolut svageste borgere, siger han.
Umiddelbart ser det dog ikke ud til, at der er mange nye ressourcer bag ministerens ord. Han vil enten finde pengene i forbindelse med de årlige økonomiforhandlinger med regionerne eller gennem satspuljemidlerne.
Det møder kritik fra Sind, som er en landsforening af sindslidende og pårørende, fordi projekter, der er finansieret gennem satspuljen, typisk er midlertidige, tre-årige projekter.
- Og det er svært at måle noget på tre år, siger talsmand Nethe Zajaczkowska.
Hun hilser det nye fokus på området velkommen, men mener, at psykiatrien skal på finansloven, hvis der skal skabes en nødvendig helhed i indsatsen for de psykisk syge.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. mar. 2009 - 00:00   03. sep. 2012 - 13:31

Indland