Beskæftigelsesministeriet har slettet sagsakter, som sætter spørgsmålstegn ved 300-timers reglen. Claus Hjort er kaldt i åbent samråd om sagen
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksens ansatte har i løbet af de sidste par måneder slettet 58 sagsakter fra Arbejdsdirektoratets journaler. Der er tale om dokumenter, der kan sætte spørgsmålstegn ved, om den omstridte 300-timers regel fungerer efter hensigten.
Det afslører radioprogrammet Orientering på P1, som i mere end et halvt år har forsøgt at få aktindsigt i de papirer, der nu ikke eksisterer længere.
- Sletningen af dokumenterne er i strid med loven om offentlig forvaltning, fastslår lektor i mediejura, Oluf Jørgensen, i radioprogrammet.
300-timers reglen betyder, at arbejdsløse ægtefæller mister deres kontanthjælp, hvis de ikke kan dokumentere, at de har haft 300 timers arbejde på to år.
En evalueringsrapport fra SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, fik sidste år Claus Hjort Frederiksen til at kalde reglen for en succes, fordi mange kontanthjælpsmodtagere er kommet i arbejde. Men de nu slettede dokumenter viste formentlig, at det ikke kan dokumenteres, at kontanthjælpsmodtagerne er kommet i arbejde på grund af reglen.
Sagen kommer frem kort før Folketinget skal andenbehandle regeringens forslag til en stramning af reglen, så de arbejdsløse nu skal dokumentere 450 timer arbejde for at få deres understøttelse.
Derfor har Socialdemokraterne kaldt Claus Hjort Frederiksen i åbent samråd om sagen.
- Hvis det er rigtig, at ministeren og ministeriet har været inde og manipulere med undersøgelsen, så rokker det jo ved hele grundlaget for 450-timers reglen, siger partiets arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov til Arbejderen.
Han har krævet, at samrådet bliver holdt, inden Folketinget i starten af april skal andenbehandle lovændringen.
- Det borgerlige flertal kan selvfølgelig gennemtvinge en afstemning, men det kan jeg ikke forestille mig, at de vil gøre. Det er jo helt forkert, hvis man forsøger at få Folketinget til at træffe beslutning på et urigtigt grundlag, og det må være i alles interesse, at sagen bliver ordentligt afdækket, påpeger Thomas Adelskov.
Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Line Barfod, mener at ministeriets opførsel udtrykker en utrolig magtarrogance.
- Vi har gang på gang oplevet, at Beskæftigelsesministeriet har problemer med at overholde lovgivningen, siger hun til Arbejderen.
Line Barfod henviser blandt andet til indførelsen af kontanthjælpsloftet, som flere eksperter mener er i strid med grundloven, og en nylig sag hvor ministeriet har sat et forsøg i gang med en sygedagpengelov, Folketinget endnu ikke har vedtaget.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278