Mens sundhedsministeren lukker skadestuer, vil han ikke love at sikre penge til de lægehelikoptere, der skal træde i stedet. Det skaber utryghed i udkantsområderne
Ulykker, komplicerede fødsler og akutte sygdomme. Hvis du bor i Thyborøn eller Gedser, må du hellere indstille dig på ikke at komme ud for nogen af delene.
For mens regeringen allerede har udpeget, hvilke skadestuer, der skal lukkes som et led i deres store centraliseringsplan for sygehusene, er der endnu ikke lagt planer for de lægehelikoptere, som skal modsvare den større afstand mellem skadestuerne.
- Det betyder, at danskere i udkantsområderne om få år kan risikere, at deres nærskadestue er nedlagt, uden at der er ambulancer eller lægehelikoptere nok til at sikre, at de kan få hurtig, akut hjælp, siger Enhedslistens sundhedsordfører, Per Clausen, til Arbejderen.
Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) mener ikke, at der er grund til bekymring.
- Vi har hele tiden sagt, at alle danskere skal kunne komme til et akuthospital på under 15 minutter, og det holder vi fast ved. Kun ved helt ekstraordinære forhold som katastrofer eller havari vil det være anderledes, sagde han, da Per Clausen havde kaldt ham i samråd i Folketingets sundhedsudvalg onsdag.
Men forholdene behøver ikke at være mere unormale end dårlig sigtbarhed eller flere akutte udrykninger på en gang i samme område, påpeger Per Clausen.
Han mener, at regeringens garanti om højest 15 minutters ventetid hænger i en tynd tråd.
- Der er kun planlagt fire lægehelikoptere til hele landet, så der skal ikke mere til end en snestorm eller to udrykninger inden for samme tyndt befolkede område, før garantien bliver meget svær at overholde, siger Per Clausen til Arbejderen.
Samtidig er det endnu ikke bestemt, hvem der skal betale for de fire helikoptere, som vurderes at koste omkring 25 millioner kroner om året hver i drift.
Regeringen og Dansk Folkeparti satte i sidste års finanslov 100 millioner kroner af til de nye helikoptere. Men de penge rækker kun til at undersøge, hvor helikopterne skal være, og til at etablere landingsforhold ved akuthospitalerne.
- Ministeren sagde på samrådet, at det er regionerne, der skal betale for helikopterne. Men han ville ikke garantere, at de får ekstra penge. Det er meget sandsynligt, at de skal findes ved at spare andre steder på sundhedsbudgetterne, siger Per Clausen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278