25 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Grønt lys for højere takster

Grønt lys for højere takster

Lørdag, 28. marts, 2009, 00:00:00

Både trafikselskaber og kommuner siger fra overfor trafikministerens forslag til prisstigninger

Det er helt i orden, at en to-zoners busbillet i København til næste år stiger til 22 kroner. Og at en enkeltbillet fra København til Århus stiger til 341 kroner.
Det fastslår transportministeren i et brev til landets seks regionale trafikselskaber, som Arbejderen er i besiddelse af. Hvert år beslutter ministeren hvor store prisstigningerne i den offentlige transport - som regionerne og kommunerne er ansvarlige for - må være. Igen i år er der højt til loftet: Hele 4,8 procent må billetterne stige over hele landet.
Men Trafikselskaberne i Danmark (de seks trafikselskabers fælles talerør, red.) er slet ikke interesseret i ministerens takststigninger.
- Det er ikke den vej, vi skal. Hvis vi vil holde kurs mod mere kollektiv trafik, mindre trængsel og mindre CO2, så er det et rigtig dårligt tidspunkt at hæve taksterne på kollektiv trafik - oven i købet samtidig med, at benzinprisen falder, siger formand for Trafikselskaberne i Danmark, Thomas Kastrup-Larsen.
Han opfordrer til, at politikerne til forårets økonomiforhandlinger med regioner og kommuner sørger for penge nok til at taksterne kan holdes nede.
Landets kommuner og regioner beslutter ved deres budgetforhandlinger til efteråret, hvor meget taksterne skal stige. Kommunerne og regionerne er hårdt ramt af regeringens skattestop og står flere steder overfor at skulle nedlægge især busruter. Men man ønsker ikke at hive flere penge hjem via ministerens takststigninger:
- KL`s budskab til regeringen er klart: Sørg for at de, der finansierer den kollektive trafik, bliver økonomisk i stand til ikke at udnytte takstloftet. Regioner og kommuner skal have midler til at støtte trafikselskaberne, så det ikke går ud over passagerne, hverken med dyrere billetter eller færre busser, siger Jens Stenbæk, formand for Kommunernes Landsforenings (KL) Teknik- og Miljøudvalg.
Men Venstres trafikordfører finder intet mærkeligt i at taksterne stiger:
- Regionerne behøver jo ikke lade taksterne stige. De har bare fået lov til det. En liter mælk stiger jo også år for år. Det samme gør bustaksterne. Det er der ikke noget mærkeligt i. Hvem skal ellers betale? Det er kommuner og regioner, der har det overordnede ansvar. De får en pose penge, som de kan fordele til skoler, plejehjem, kollektiv trafik og så videre, siger Kristian Pihl Lorentzen til Arbejderen.
Enhedslisten vil nu forsøge at samle oppositionen om et prisstop for den kollektive trafik.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. mar. 2009 - 00:00   03. sep. 2012 - 13:31

Indland