Det er ¤¤ikke i dansk interesse¤¤ at Danmark ikke er med i EU-hæren, fastslår Forsvarskommis-sionen. Sidste år brugte Sverige én milliard kroner på EU-kampgruppe
Forsvarskommissionen vil have et opgør med den danske undtagelse fra EU-hæren.
Det er '!i dansk interesse, at der sker en styrkelse af EU`s evne til at beslutte og gennemføre civile og militære krisehåndteringsopgaver. Opretholdelse af forsvarsforbeholdet er således ikke i dansk interesse', fastslår Forsvarskommissionen i sin rapport 'Dansk forsvar - Globalt engagement'.
- Forsvarskommissionen er ude på tynd is, når de påstår, at forsvarsundtagelsen i EU ikke er i dansk interesse. I Folkebevægelsen mod EU mener vi, at der både er økonomiske og politiske argumenter for at bevare den, siger Rina Ronja Kari.
Hun er talsperson for Folkebevægelsen mod EU og en af spidskandidaterne for bevægelsens Liste N ved EU-parlamentsvalget.
De nye kampfly og indkøb af andet militært isenkram for milliarder - som Kommissionen lægger op til - kan meget vel blive stillet i EU-hærens tjeneste:
'I EU er samarbejdet ligeledes under stærk udbygning!Det kommer for eksempel til udtryk med solidaritetsklausulen, der er indeholdt i Lissabon-traktaten. Der vil således være behov for, at Danmark fortsat kan yde bidrag til internationale indsatser i forbindelse med større hændelser, herunder med militære kapaciteter', erklærer Forsvarskommissionen.
Alene i første halvdel af 2008 brugte Sverige én milliard danske kroner på EU's kampgrupper. De penge kan bruges bedre gennem FN's fredsarbejde, mener Folkebevægelsen mod EU:
- De svenske erfaringer viser, at det kan være dyrt at deltage i EU's kampgrupper. Men endnu vigtigere er det, at fredsarbejdet løses bedre gennem FN. EU stiller ikke et klokkeklart krav om, at der skal være FN-mandater for Unionens militære operationer, og det kan være med til at undergrave FN-pagten, advarer Rina Ronja Kari.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278