25 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Praktikpladser slås ikke op

Praktikpladser slås ikke op

Tirsdag, 31. marts, 2009, 00:00:00

Unge burde ikke have problemer med at finde praktikpladser. Der findes over 8000 potentielle af slagsen, viser en LO-rapport

På landsplan findes der mindst 8514 ledige potentielle praktikpladser.
Det afslører en helt ny undersøgelse, som LO har bedt Undervisningsministeriets forskningsenhed Uni*C om at lave.
Undersøgelsen kommer samtidig med den seneste opgørelse fra Undervisningsministeriet over praktikpladssituationen. Den viser, at 4472 elever står uden en praktikplads og dermed er i fare for ikke at kunne gøre deres uddannelse færdig.
- Problemet er, at de ledige praktikpladser ikke er slået op. Faktisk kan størstedelen hvis ikke hele problemet med manglen på praktikpladser klares, hvis både offentlige og private arbejdsgivere stillede de mulige pladser til rådighed, siger LO-sekretær, Ejner Holst, til Arbejderen.
Han indrømmer, at rapporten har overrasket. Han vil tage den med 17. maj, når LO sammen med Dansk Arbejdsgiverforening skal til møde med undervisningsminister Bertel Haarder for at diskutere, hvad der kan gøres for at afhjælpe manglen på praktikpladser.
- Det fremgår tydeligt af rapporten, at der er en hel skov af virksomheder, der aldrig har taget ansvar for at uddanne de unge. LO vil naturligvis specielt gå efter dem. Jeg ved godt, at mange virksomheder vægrer sig ved at tage lærlinge ind på grund af krisen, men jeg vil fastholde, at virksomhederne bliver nødt til at tage opgaven på sig. Samfundsmæssigt kan vi ikke være bekendt at lade de unge gå uden uddannelse, lyder det fra Ejner Holst.
En forpligtelse af kommuner og regioner til at tage lærlinge ind ved et bestemt antal ansatte er blandt de muligheder, Ejner Holst mener, skal overvejes.
LO er også parat til at kigge på, om der skal ændres ved præmieringen, der tilsyneladende ikke virker efter hensigten, eftersom kun fire procent af samtlige virksomheder i dag har søgt om godkendelse som praktiksted.
- Lykkes det ikke ved hjælp af gulerodsmetoden at overtale arbejdspladserne til at tage deres del af ansvaret for at uddanne arbejdskraften, så må der tages andre midler i brug, mener LO-sekretæren.
Efter hans opfattelse vil man være nået langt, hvis bare en del af de potentielle praktikpladser bliver slået op. Han understreger, at for hver ordinær praktikplads der oprettes, får 'et ungt menneske muligheden for at uddanne sig, og det er vel at mærke inden for fag, hvor vi i fremtiden kommer til at mangle uddannet arbejdskraft'.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


31. mar. 2009 - 00:00   03. sep. 2012 - 13:31

Indland