Regeringens løfter om nybyggede hospitaler skrumpede fra halvdelen til hvert fjerde på samråd i Folketinget. Resten er bare en fremtidsvision, forklarede ministeren
Halvdelen af alle landets sygehuse skal i de kommende år erstattes af nybyggeri.
Så flot lovede regeringen det i valgkampen, og løftet er da også taget med i regeringsgrundlagets afsnit om, hvordan den 25 milliarder kroner store kvalitetsfond skal investeres fra 2009 til 2018.
Men i virkeligheden vil de 25 milliarder kun række til en fornyelse af omtrent en fjerdedel af den danske sygehusmasse.
Det står klart efter onsdagens samråd i Folketingets sundhedsudvalg, hvor sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (C) hårdt presset indrømmede, at det ikke bliver til en 50 procents fornyelse i denne omgang.
- Vi har jo bare sagt, at vi forventer, at 50 procent af det danske sygehusbyggeri vil blive fornyet i fremtiden. Det er vel ikke forbudt som politiker at udtrykke en vision? Der, hvor vi er forpligtet er, at vi skal bruge 25 milliarder kroner i perioden 2009 til 2018, og det vil vi også gøre, forsøgte ministeren at forklare.
Holder halvt løfte
Debatten er rejst i forbindelse med den første del af kvalitetsfondens midler, som blev delt ud i den store sygehusplan i slutningen af januar.
Her mener regeringen, at de 15 milliarder, der er delt ud her i første omgang, vil kunne give en fornyelse på cirka 15 procent af sygehusbyggeriet. Hvis man regner med, at de ti milliarder, der skal deles ud til næste år, tilsvarende vil give en fornyelse på ti procent af sygehusvæsenet, står man med et slutresultat på 25 procent.
- Hvis det er rigtigt, så indfrier regeringen altså halvdelen af sit mål frem til 2018, som det står i regeringsgrundlaget, udbrød det socialdemokratiske medlem af udvalget, Flemming Møller Mortensen på samrådet.
En vision om, at 50 procent af de danske sygehuse ad åre skal fornyes, er ikke svær at overtrumfe, påpegede han.
- Så kan vi i oppositionen jo sige, at vi regner med at 100 procent af de danske sygehuse bliver fornyet på et eller andet tidspunkt i fremtiden. Det må dog være det ringeste argument, ministeren har fremført længe i sundhedsdebatten, sagde en hovedrystende Flemming Møller Mortensen.
Men når nu regeringen har en plan om at 50 procent af sygehusene skal fornyes på sigt, har den så også planer om at tilføre flere penge, lød hans spørgsmål efterfølgende.
Og her var ministerens svar klart:
- De 25 milliarder, vi kommer med, og de 15 milliarder, regionerne selv skal finde, er rammen, og der er ikke truffet anden beslutning i regeringen.
Flere slankekure
Samrådet afslørede flere eksempler på talmagi omkring sygehusmilliarderne.
Da Jakob Axel Nielsen og finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) i januar præsenterede regeringens sygehusplan med de første 15 milliarder, hed det, at omkring 40 procent af de danske sygehuse ville blive fornyet alene med fondens første udbetaling.
På samrådet kom det frem, at kun 15 procent af sygehusbyggeriet reelt skal nybygges.
- Den reelle andel af nybygget areal udgør 15 procent i første fase af sygehusinvesteringerne. Men vi om- og nybygger på otte store sygehuse, og deres samlede areal vil bagefter svare til cirka 40 procent af det samlede opgjorte sygehusareal i Danmark, forklarede den kreative minister.
- Jeg har jo aldrig sagt, at der i fase et vil være tale om et nybygget areal på 40 procent.
Løftet om de 40 procent stammer altså fra et regnestykke, hvor man tæller hele hospitalet med, når man har bygger en enkelt ny længe, konstaterede Socialdemokraternes sundhedsordfører, Jens Peter Vernersen, som havde indkaldt til samrådet.
Men det er ganske naturligt, påpegede ministeren.
- Selvom man kun fornyer en lille del af sygehusets samlede areal, får ledelsen jo flere kvadratmeter at disponere over, og det giver samlet set mulighed for at indrette sygehuset anderledes. Jeg ved godt, at rammerne er de samme i det eksisterende byggeri, men nybyggeriet må da give mulighed for at modernisere og effektivisere i hele sygehuset, sagde Jakob Axel Nielsen.
Forkert i Folketinget
En halv time inde i samrådet var det langt fra slut med afsløringerne.
For det at kun 15 procent af sygehusene fornyes med første del af kvalitetsfonden kom helt bag på udvalgsmedlem Flemming Møller Mortensen.
Den 18. marts sagde Jakob Axel Nielsen nemlig til ham fra Folketingets talerstol, at der er tale om 20 procent.
- Det skuffer mig faktisk slemt, at jeg skal sidde her på et åbent samråd og høre, at det svar ministeren gav mig i februar ikke er rigtigt, sagde en overrasket Flemming Møller Mortensen.
Men det er simpelt hen en misforståelse, kunne ministeren forklare.
- Jeg kom desværre til at tage et forkert papir med den dag, og det har jeg nu skrevet til præsidiet for at få rettet. Du skal selvfølgelig som spørger have orientering, og det tager jeg på mig, lød ministerens tredje indrømmelse, før samrådet sluttede.
Sundhed for milliarder?
Regeringen har i sin såkaldte kvalitetsfond sat i alt 25 milliarder af til nyt sygehusbyggeri fra år 2009 til 2018.
Puljens første 15 milliarder blev delt ud i forbindelse med regeringens store sygehusplan i januar i år.
Næste år skal de sidste ti milliarder fordeles.
Derudover skal regionerne selv bidrage med 15 milliarder kroner, så den samlede ramme bliver på 40 milliarder kroner.>
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278