Politikerne skal ikke lade sig forblænde af krigsfly-producenternes løfter om arbejdspladser og milliarder, advarer nationaløkonom
Inden sommerferien ventes Folketinget endeligt at beslutte, hvem der skal levere krigsfly til den danske krigsmaskine.
Dermed bliver lugten af penge stærkere og stærkere hos de tre krigsfly-producenter - Saab, Boing og Lockheed Martin - som indædt kæmper om at blive leverandør til den danske hær. Udsigten til milliardkontrakt får dødens købmænd til at love de danske politikere både arbejdspladser og ordrer i danske virksomheder, hvis de vælger netop deres krigsfly.
Den amerikanske flyproducent Boing har netop lovet ordrer til danske firmaer op til tyve milliarder kroner, hvis politikerne køber deres F 18 Superhornet kampfly.
I sidste måned lovede konkurrenten Lockheed Martin ordrer for 27 milliarder til Danmark, hvis politikerne vælger deres Joint Strike Fighter kampfly.
Og der bliver spidset ører til industriens gyldne løfter i regeringen.
- Vi skal naturligvis træffe en fagligt forsvarlig beslutning om, hvilket jagerfly vi skal købe. Men det er en kæmpeinvestering - det er svimlende summer, vi taler om - derfor betyder det meget for samfundet, at der er en beskæftigelsesmæssig effekt, siger forsvarsminister Søren Gade.
Lad jer ikke narre
Men politikerne skal ikke lade sig narre af de store tal, advarer nationaløkonom.
- Flyproducenterne slynger bare et tal ud. Politikerne ser de 20-30 milliarder kroner foran sig og omsætter straks tallet til arbejdspladser. Politikerne skal ikke lade sig narre af de store, fine tal. Den reelle indtjening for samfundet er væsentligt mindre, advarer, Christian Bjørnskov, nationaløkonom ved Handelshøjskolen i Århus overfor Arbejderen.
- Hvis politikerne træffer et valg og køber kampflyene, følger altså en række modkøbsaftaler i dansk forsvarsindustri. Politikerne forpligter altså samfundet til at binde endnu flere penge og job i forsvarsindustrien. Det er et demokratisk problem. Samtidig bliver arbejdspladserne og de økonomiske ressourcer taget et andet sted fra, hvor de kunne være udnyttet bedre. Derfor vil afkastet for samfundet være negativt, mener Christian Bjørnskov.
Ikke brug for kampfly
På Christiansborg lover Enhedslistens Frank Aaen, at han vil gøre alt, hvad der står i hans magt for at undgå at skatteydernes penge bliver brugt på at shoppe nye kampfly.
- Vi skal ikke købe kampfly for at skabe arbejdspladser. Det viser erfaringerne fra dengang Danmark købte F16 flyene. Arbejdspladser kan vi skabe langt mere effektivt ved at bruge pengene på beskæftigelsesprojekter, der samtidig sætter gang i velfærdsstaten, siger Enhedslistens forsvarsordfører Frank Aaen til Arbejderen.
Men arbejdspladser eller ej - så skal Danmark slet ikke have nye krigsfly, mener han.
- Samtlige de tre kampfly-modeller som er i spil, er store bombefly, som primært er beregnet på at kunne udføre nye Irak-krige i fremtiden. Jeg ser hellere at dansk forsvar bliver brugt til fredsbevarende FN-missioner. Og her er der ikke brug for kampfly, men derimod for eksempelvis nødhjælpsudstyr.
Om cirka en måned fremlægger regeringen en samlet militærfaglig, økonomisk og politisk vurdering af de tre krigsfly. Herefter ventes Folketinget at tage en principbeslutning om, hvilken producent der skal have milliardordren.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278