I går krydsede Folketingets medlemmer klinger i debatten om redegørelsen fra den nye statsminister. Den røde blok er for sur, mente de borgerlige
Det er forår i Danmark, træerne springer ud og alle burde være glade. Men sådan er det ikke. Den røde blok er eddikesur.
Sådan lød det fra Henriette Kjær, ordfører for Det Konservative Folkeparti, da Folketinget i går diskuterede redegørelsen fra den nye borgerlige statsminister, Lars Løkke Rasmussen.
I debatten havde de borgerlige politikere travlt med at bakke op om regeringen og understregede gang på gang, at den økonomiske krise var kommet til Danmark udefra. Oppositionens vigtigste budskab var, at der var brug for flere initiativer og igangsættelse af en vækstpakke.
Vækstpakke
- Regeringen har konsekvent taget fejl i forhold til den økonomiske krise. Har regeringen overhovedet forstået hvad der har ramt os, lød det fra den socialdemokratiske ordfører Henrik Sass Larsen.
Han slog fast at der er behov for en ny statsminister og en ny politik og fremsatte forslag til en udtalelse, som opfordrede regeringen til at indkalde til forhandling om en vækstpakke.
Venstres nye ordfører, Peter Christensen, undrede sig over at han skulle lytte til, at ingen af regeringens initiativer har haft effekt.
- Det er oppositionens svar altid at byde over, mente han.
- Socialdemokraterne er meget meget meget uenige i, at strategien for at sætte gang i dansk økonomi er at puste til privatforbruget, sagde Henrik Sass Larsen.
- Vi har stillet forslag om en vækstpakke til 36 milliarder for at stimulere økonomien ved at renovere og bygge nyt. 36 milliarder er ingen mirakelkur, men jeg tror det ville have gjort en forskel.
Tak til Fogh
Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti indledte sin ordførertale med at sige tak for den enorme indsats, som Anders Fogh har ydet som statsminister.
- Men vi er også meget stolte af, at posten som NATO`s generalsekretær er gået til en dansker. Det viser hvor anerkendt Danmark er ude i verden. Lad os så slippe for at høre, at vi har et dårligt ry, lød det fra partilederen, som også bød velkommen til den nye statsminister:
- I DF har vi store forventninger, vi ved at Lars Løkke mestrer samarbejdets svære kunst.
Pia Kjærsgaard hilste især velkommen, at Venstre er parat til at se på den kriminelle lavalder, som hun kaldte for et gennembrud.
I det hele taget var retspolitikken og den kriminelle lavalder en af Dansk Folkepartis mærkesager i debatten, hvor det ene DF-folketingsmedlem efter det andet tog ordet for at stille spørgsmål om disse emner.
Arbejdsløshed
Denne prioritering fik Mette Frederiksen (S) til at påpege, at det var bemærkelsesværdigt hvor lidt ledighed fyldte i Pia Kjærsgaards tale:
- Dansk Folkeparti vil diskutere værdikamp. Lad os tage den. Hvorfor skal det være sådan, at dem som bor i udkants-Danmark med de korteste uddannelser, og som bliver ramt af arbejdsløshed, skal være dem som får mindst ud af skattereformen?
- Det er meget ubehageligt at Socialdemokratiet får det til at lyde som om vi fryder os over arbejdsløsheden, svarede Pia Kjærsgaard og fortsatte:
- Ja, der er ingen tvivl om at arbejdsløsheden er i stigning, men det kan vi ikke bebrejde regeringsflertallet. Det er en international krise.
Mette Frederiksen forfulgte sit spørgsmål.
- Hvor mange arbejdsløse skal vi have i Danmark før Dansk Folkeparti mener der skal skiftes økonomisk politik?.
Det fik næsten Pia Kjærsgaard op i det røde felt:
- Det er fuldstændig langt ude at stille et sådan spørgsmål. Det tjener ikke Socialdemokratiet til ære. Vi havde gerne været den arbejdsløshed foruden, men det skyldes jo ikke den danske nationale politik, men den internationale politik.
SKAT
Skattereformen og Dansk Folkepartis deltagelse heri fyldte også meget i debatten:
Henrik Sass Larsen (S) påpegede, at en akademikerfamilie får cirka 71.000 kroner i skattelettelse mens en enlig pensionist får 550 kroner om året.
- Mit spørgsmål er, hvad lavede Dansk Folkeparti inde ved de forhandlinger?
- Nogen skal jo blive siddende ved forhandlingsbordet, svarede Pia Kjærsgaard.
Og Pia Kjærsgaard slog fast, at Dansk Folkeparti er ganske tilfreds med den aftale partiet har indgået.
- Den kan vi sagtens være bekendt også i forhold til pensionisterne.
Forsvarsforlig
Enhedslistens Frank Aaen bragte det kommende forsvarsforlig ind i debatten. Han spurgte til Socialistisk Folkepartis holdning:
- Kan vi regne med at SF ikke går med i et nyt forsvarsforlig, hvor der skal afsættes penge til indkøb af nye bombefly?
Villy Søvndal var dog ikke helt klar i sit svar, hvor han skulle balancere hensynet til kommende regeringstaburetter sammen med Socialdemokratiet og Radikale:
- Vi vil påvirke og det går vi efter. Vi vil arbejde for, at vi ikke køber fly vi ikke har brug for. Vi er optaget af debatten om hvor mange fly der er brug for og så må vi se hvor langt det rækker, lød det fra SF-formanden.
Debatten var ikke slut ved Arbejderens deadline.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278