23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Politi under lup

Politi under lup

Onsdag, 22. april, 2009, 00:00:00

Det skal stadig være op til statsadvokaten, om der skal rejses tiltale mod betjente, men der skal være et uafhængigt klagenævn, siger udvalg.

Et uafhængigt politiklagenævn skal fremover undersøge almindelige borgeres klager over politibetjente. Det skal dog fortsat i sidste ende være op til statsadvokaten, om der skal rejses anklage mod den enkelte betjent.
Sådan lyder opfordringen fra 'Udvalget om behandling af klager over politiet', der mandag afleverede sin længe ventede rapport til justitsminister Brian Mikkelsen.
Hos Amnesty hilses rapportens forslag velkommen:
- Forslaget om at nedsætte et uafhængigt klagenævn med egne efterforskere er en sejr. Nu mangler vi at få klagenævnet nedsat ved lov af Folketinget. Men det afgørende bliver nævnets arbejde i praksis. Klagenævnets sekretariat skal være uafhængigt og ikke bestå af jurister udlånt af Justitsministeriet, siger juridisk konsulent i Amnesty Claus Juul til Arbejderen og uddyber:
- Og så må praksis vise, om statsadvokaten vælger at lytte til anbefalingerne fra det uafhængige nævn. Hvis statsadvokaten vælger ikke at følge anbefalingerne fra det uafhængige nævn, er vi lige vidt.
Claus Juul har de sidste tre år samlet dokumentation og eksempler på politiets magtmisbrug.
I dag klager cirka tusind borgere hvert år over politiet. Statsadvokaten giver kun et par håndfulde borgere ret i deres klage.
- Det er alt for lidt. Det er hårdt tiltrængt med en uafhængig klagemyndighed, som ikke er fedtet ind af anklagemyndigheden og politiet. Det vil betyde bedre kvalificerede afgørelser, og at flere borgere får medhold, forudser Claus Juul.
Justitsministeren overvejer nu, om rapportens konklusioner skal omsættes til konkrete lovforslag.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. apr. 2009 - 00:00   03. sep. 2012 - 13:31

Indland