23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hjort vildledte Folketinget

Hjort vildledte Folketinget

Torsdag, 23. april, 2009, 00:00:00

Tidligere beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen gav usande oplysninger i en sag om aktivering af sygemeldte

Tidligere beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) har løjet for Folketinget.
Det var nemlig ikke korrekt, da han kort før påske forsikrede Folketingets medlemmer om, at kammeradvokaten havde udtalt, at der lovligt kunne gennemføres forsøg med aktivering af sygedagpenge-modtagere uden at spørge Folketinget om lov først.
Kammeradvokat Karsten Hagel-Sørensen forklarer til DR orientering, at han aldrig har undersøgt, om det er lovligt at gennemføre forsøget. Da beskæftigelsesministerens folk bad kammeradvokaten skrive et notat om sagen, pålagde de ham tværtimod på forhånd at gå ud fra, at forsøget var lovligt. Karsten Hagel-Sørensen har derfor slet ikke undersøgt eller taget stilling til lovligheden.
Socialdemokraterne er blot et af de partier, der føler sig ført bag lyset af den tidligere minister. Lennart Damsbo-Andersen er ordfører for Socialdemokraterne i sagen.
- Vi gør nu to ting, siger han til Arbejderen, og fortsætter:
- Vi kalder den nye beskæftigelsesminister i samråd onsdag i næste uge. Inger Støjberg kan naturligvis ikke tages til indtægt for Hjort Frederiksens handlinger, men hun skal svare på om hun kan garantere over for Folketinget, at alt omkring forsøgene foregår på lovlig vis.
Socialdemokraterne sender samtidig en klage til Folketingets præsidie over den forhenværende beskæftigelsesministers håndtering af sagen.

Regeringens redning
Den påståede blåstempling fra kammeradvokatens side var formentlig medvirkende til, at regeringen onsdag i sidste uge undgik at få et flertal imod sig ved en aftstemning i Folketingssalen - og derfor undgik at skulle standse forsøget med aktivering af sygemeldte.
Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten stillede spørgsmålstegn ved forsøgenes lovlighed og forlangte dem afbrudt. Dansk Folkepartis Bent Bøgsted og Radikale Venstres Morten Østergaard var enige om at fordømme Beskæftigelsesministeriets håndtering af sagen, som Bent Bøgsted kaldte en 'uskøn affære'. Men Dansk Folkeparti og Radikale Venstre opretholdt deres støtte til regeringens synspunkt om, at forsøget skal køre videre som planlagt.
Lovligt eller ej, så kører forsøget i 17 kommuner. Senest otte uger efter første sygedag, skal alle - uanset sygdom - hver uge møde til samtale på jobcentret. Herefter skal de deltage i et 'aktiv tilbud' mindst 10 timer om ugen. Tilbudet kan bestå af alt fra jobtræning til genoptræning.
Kun døende og gravide er undtaget fra reglerne, og hvis den sygemeldte undlader at møde op eller afviser at deltage, ryger dagpengene. Bliver man indlagt, skal den ugentlige samtale tages over telefonen fra hospitalssengen.

Nul sygedagpenge
Foreløbig har ni sygemeldte mistet deres sygedagpenge i de 17 forsøgskommuner.
- Det er uhyrligt, at sygemeldte mennesker kan få frataget deres eksistensgrundlag helt uden lovhjemmel. Det er fundamentalt imod opfattelsen af et retssamfund, siger Line Barfod fra Enhedslisten til Arbejderen.
Enhedslisten er som Socialdemokraterne og SF imod regeringens forslag til ny sygedagpengelov og forsøgene i de 17 kommuner.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. apr. 2009 - 00:00   03. sep. 2012 - 13:31

Indland