23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kommission svigter nedslidte

Kommission svigter nedslidte

Torsdag, 23. april, 2009, 00:00:00

Et æble er ikke nok, når man nedslides på sit arbejde, lyder faglig kritik af regeringens Forebyg-gelseskommission. LO efterlyser strammere regler for arbejdsgiverne

Syv år på arbejdsmarkedet.
Så meget mister ufaglærte arbejdere i gennemsnit på grund af førtidspension eller for tidlig død. Og de ufaglærte danskere vejer tungest i landets sygdomsstatistikker.
Det er det hårde, ufaglærte arbejde med tunge løft og belastende, ensformige arbejdsstillinger, der slider på kroppen. Til sammenligning mister danskere med videregående uddannelser kun to år i gennemsnit, viser en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Alligevel fylder forbedringer af arbejdsmiljøet ikke meget i de 52 anbefalinger, regeringens Forebyggelseskommission i forgårs fremlagde som bud på, hvordan danskernes sundhed kan forbedres i løbet af de næste ti år.
Det møder nu kritik fra store dele af fagbevægelsen.
- Det er fint nok, at Forebyggelseskommissionen peger på, at danskerne skal spise sundere, dyrke mere motion, holde igen med rygningen og drikke mindre alkohol. Men det kan ikke siges tit nok, at når det gælder fysisk og psykisk nedslidning af lønmodtagerne, hjælper det ikke at spise et æble, siger LO-sekretær Ejner Holst.
Han mener, at kommissionen mangler fokus på reglerne for, hvad arbejdsgivere må udsætte deres ansatte for.
Så sent som i februar har Arbejdstilsynets virksomhedsovervågning afsløret, at der er plads til store forbedringer i arbejdsmiljøet, påpeger han.
Også 3F`s næstformand, Jane Korczak, efterlyser tiltag, der gør mere for at nå folk på arbejdspladserne.
- Alle burde tilbydes et sundhedstjek på deres arbejdsplads betalt af det offentlige, for det er her, vi kan nå dem, vi ellers ikke ville nå, siger hun.
Forebyggelseskommissionens anbefalinger handler hovedsagligt om mere oplysning og højere afgifter på usunde fødevarer og cigaretter.
Men det er ikke nok til at modarbejde den voksende ulighed i danskernes sundhed, understreger også fagforbundet FOA.
- Hvis man skal nå folk, så skal man ikke gå til dem med en løftet pegefinger, men hjælpe dem med at gøre det nemmere at leve sundt, siger sektorformand Karen Stæhr.
Hun peger blandt andet på tilbud om motion i arbejdstiden, sund kost i kantinen og en indsats mod for belastende arbejdsmiljø.
Regeringen skal nu tage stilling til kommissionens anbefalinger, før de ventes at præsentere deres forebyggelsesplan efter sommerferien.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. apr. 2009 - 00:00   03. sep. 2012 - 13:31

Indland