Der er voldsomt underskud i forskningsprojekter, der sætter fokus på hvordan socialpædagogik og integration kan forebygge bandekrig
Der er et stort hul i samfundets viden om, hvordan man forebygger bandekrige med sociale tiltag som pædagogik og integration.
Sådan lyder advarslen fra Dansk Clearinghouse for Universitetsforskning ved Aarhus Universitet.
- Der er brug for, at Danmark ikke kun får en bandepakke, men også en forskningspakke, der kan give os den nødvendige viden til at bekæmpe bandeproblemet, siger lektor Michael Søgaard Larsen til Arbejderen.
Han har gennemgået 14 større internationale forskningsprojekter - såkaldte systematiske reviews. Ud af de fjorten omhandler kun én tredjedel socialpædagogiske indsatser. Resten af projekterne er forskning i overvågnings- og polititiltag.
- Det er vigtigt, at alle de gode viljer som arbejder med de unge, får et ordentligt vidensgrundlag at arbejde ud fra. Hvis vi ønsker at vores samfund og lokalsamfund skal hænge sammen, skal de tiltag, vi sætter i gang, ske på et ordentligt grundlag. Vi skal vide, hvad der virker. Ellers opnår vi ikke det vi ønsker, advarer lektoren fra Århus Universitet.
Siden bandekrigen brød ud i august, har borgerne i København oplevet 60 skudepisoder. Og den første uge af marts lukkede flere børnehaver, en skole, et bibliotek og et kulturhus midlertidigt. Politiet indkaldte mere mandskab og justitsministeren lancerede en 'bandepakke', der blandt andet skærper straffene for flere typer organiseret bandekriminalitet. Men der skal mere til, fastslår Michael Søgaard Larsen:
- Ellers kender vi kun til hvordan problemerne løses på kort sigt. Og så fortsætter kaos. Politi og overvågning fjerner jo ikke årsagerne til problemerne. Vi er nødt til at kende til, hvad der ellers virker: Hvad med job og uddannelse? De nære relationer? Tidlig indsats overfor de unge. Det handler om at bryde bandernes fødekæde.
I USA er man noget længere fremme med forskning i bander. En spørgeundersøgelse blandt tidligere og nuværende bandemedlemmer viser, at 49 procent mener at jobprogrammer er effektive til at holde unge væk fra banderne.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278