23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Sigtelser frafaldes på stribe

Sigtelser frafaldes på stribe

Lørdag, 25. april, 2009, 00:00:00

Samtlige sigtelser, på nær en enkelt, er blevet droppet af anklagerne i sag mod demonstranter og forbipasserende, da Ungdomshuset blev ryddet

Anklagerne mod 24 demonstranter og tilfældige forbipasserende, som blev anholdt ved en demonstration den 1. marts 2007 efter rydningen af Ungdomshuset, er skrumpet voldsomt ind:
Anklagemyndighedens og politiets påstande om medvirken til både almindelig vold og grov vold med våben (brosten og flasker) mod politiet og flasker er taget af bordet, når Østre Landsret på mandag skal behandle ankesagen mod i de 24 tiltalte.
- Anklagerne har frafaldet samtlige sigtelser bortset fra én. Det er vi glade for. Samtidig kommer anklagerne ikke med nyt bevismateriale. Det betyder, at Landsretten skal bedømme de samme beviser, som anklageren fremlagde i byretten, hvor de sigtede blev frifundet, siger advokat Sysette Vinding Kruse til Arbejderen. Hun er forsvarer for to af de sigtede.
Selvom demonstranter og forbipasserende ikke længere er sigtede for medvirken til vold og grov vold mod politiet, sidder de alligevel på anklagebænken.
Anklagerne har nemlig bevaret én sigtelse: De kræver de sigtede dømt for forstyrrelse af den offentlige lov og orden. En sigtelse som kan give op til halvandet års fængsel.
- Samtlige 24 tiltalte erklærer sig uskyldige. De har forklaret, at de ikke kunne komme væk, da politiet opløste demonstrationen. Derfor fik politiet fat i de forkerte. De tiltalte blev frifundet i byretten. Det håber vi, at de bliver igen, siger Sysette Vinding Kruse.
Anklageren fremlægger ikke nye beviser eller vidner. Det undrer formanden for Retspolitisk Forening, advokat Bjørn Elmquist:
- Det er sjældent, at anklagemyndigheden anker en sag, uden samtidig at kunne fremlægge nye beviser. Hvordan skal Østre Landsret så kunne nå frem til en anden kendelse end byretten? Indimellem virker det voldsomt, hvor alvorligt politi og anklagemyndighed tager politikernes nul-tolerance-kurs. Selv de mindste spåner fejes op af politiet, siger advokaten til Arbejderen og tilføjer:
- Det er bemærkelsesværdigt, at anklagerne har valgt at frafalde to af de alvorligste sigtelser. Det efterlader en meget mindre sag. Det er rigtig mange samfundsressourcer at bruge på en sag om gadeuorden, konstaterer Bjørn Elmquist.
Men hos statsadvokaten for København mener man, at det er en vigtig sag:
- Sagen er principiel. Det er vigtigt, at få sat nogle grænser for, hvordan man skal forholde sig, når en demonstration udvikler sig voldeligt, siger den ene af de to anklagere i sagen, statsadvokat Monica Lange til Arbejderen.
I november sidste år frifandt Østre Landsret fem unge, som deltog i en lignende Ungdomshus-demonstration for medvirken til vold mod politiet.
- Den dom har vi kigget nærmere på. Den nuværende sag minder meget om den. Derfor har vi valgt at frafalde sigtelserne om medvirken til vold, forklarer Monica Lange.
Fra mandag til onsdag i næste uge bliver de tiltalte afhørt. Ugen efter er det seks betjentes tur til at blive afhørt. Sidste retsmøde i sagen er den 12. maj.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. apr. 2009 - 00:00   03. sep. 2012 - 13:31

Indland