Livsvigtig majs og raps skal ikke bruges til at mætte fattige, men til at mætte benzintørstige danske biler, mener klima- og energiministeren og EU
Én milliard mennesker lever i ekstrem fattigdom og kæmper hver dag for at skaffe mad på bordet. Alligevel vil klima- og energiministeren ved lov påbyde, at der skal tilsættes 5,75 procent (stigende til ti procent i 2020) biobrændsel i benzin og olie, der sælges overalt på landets tankstationer.
Biobrændsel produceres især af majs og raps, der er vigtige ingredienser i brød, grød, spiseolie, majspandekager og andre fødevarer, som verdens fattigste befolkninger er dybt afhængige af.
Vedtages lovforslaget, vil fødevarekrisen blive markant forværret, advarer Greenpeace.
- Det er begrænset hvor meget mad, der bliver dyrket i verden i dag. Derfor er det et stort problem, når verdens fattige skal konkurrere med vores biler om den begrænsede mængde fødevarer. Prisen på mad fastsættes jo som enhver anden vare på et verdensmarked af udbud og efterspørgsel, siger Jon Burgwald, klimamedarbejder i Greenpeace til Arbejderen.
- Forslaget om at at bruge mad i benzin og diesel forværre fødevarekrisen kraftigt. De fattige mennesker har jo slet ikke den samme købekraft som os. Derfor taber de i kampen om mad til vores biler. I forvejen har én milliard mennesker svært ved at skaffe mad på bordet, fortsætter han.
Greenpeace er i besiddelse af det hemmeligholdte 'Donald Mitchells notat' fra Verdensbanken, april 2008. Heri analyseres årsagerne til, at fødevarepriserne fra januar 2002 til februar 2008 på globalt plan steg med 140 procent.
Ifølge Verdensbanken kan den lave dollarkurs og den høje oliepris tilskrives 35 procent af prisstigningen på mad - mens resten af den voldsomme stigning i fødevarepriserne skyldes biobrændstoffer.
Klima- og energiministeren fremsatte sit lovforslag sidste fredag. En uge før vedtog FN et syv-punktsprogram om, hvordan en ny fødevarekrise kan undgået. Punkt to lyder: Afskaf enhver støtte til biobrændsel.
Det er EU, der har vedtaget en målsætning om, at medlemslandene skal lave benzin og diesel af fødevarer. Det er altså ikke kun i Danmark, at forslaget om at putte mad i benzin og diesel bliver fremsat.
Arbejderen forsøgte i går forgæves at indhente en kommentar fra klima- og energiministeren.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278