Regeringens boligpakke giver boligselskaber ret til at gennemtrumfe huslejestigninger mod de almene beboeres ønske. Voldsomt tilbageskridt, siger Lejernes LO
Det, der skulle have skaffet flere almene boliger, kan i stedet vise sig at blive en bombe under beboerdemokratiet.
Sådan lyder Lejernes LO`s kritik af den boligpakke, regeringen fremlagde i Folketinget forrige uge.
- Lovpakken giver lejerne mindre indflydelse, end i de har i dag. Det er et voldsomt tilbageskridt for beboerdemokratiet, siger cheføkonom Jesper Larsen til Arbejderen.
Beboerne i de almennyttige boligforeningen stemmer i dag om vigtige økonomiske beslutninger som budget og huslejenivaeu på årlige beboermøder i deres afdeling af boligselskabet.
Men nu får boligselskaberne mulighed for at tilsidesætte beboermødets beslutning i forbindelse med for eksempel renoveringssager.
- På den måde kan beboerne risikere, at boligselskabet gennemtrumfer en renovering, der giver dyrere huslejer, uden at de har nogen indflydelse på beslutningen, forklarer Jesper Larsen.
I Venstre mener boligordfører Louise Schack Elholm ikke, at de almene lejere skal bekymre sig om ændringen
- Det er rigtigt, at pakken kan få de konsekvenser, men det er kun meningen, at det skal bruges i meget begrænset omfang, siger hun til Arbejderen.
Louise Schack Elholm mener i stedet, at boligpakken vil sikre en mere decentral beslutningsstruktur, og peger blandt andet på, at den lægger op til øget samarbejde mellem boligselskaberne og kommunerne.
Men også det er problematisk, mener Jesper Larsen.
- Samtidig med at boligselskaberne og kommunen får et mere formaliseret samarbejde omkring planlægning af for eksempel anvisninger og byudvikling, er det stadig kommunen, der skal behandle lejernes klager over selskabet. Det er mange kasketter at holde styr på for kommunerne, påpeger han.
Også et stigende antalt sammenlægninger i de almene boligselskaber truer lejernes indflydelse.
- Flere og flere boligselskaber fusionerer til mamutboligorganisationer med op til 60-70.000 lejemål i hele landet. Det giver meget lang afstand fra lejer til ledelse. Når man så samtidig fratager de enkelte beboere deres indflydelse på forholdene i afdelingen, ser det rigtig skidt ud, mener Jesper Larsen.
Regeringens reformpakke for den almene boligsektor forventes vedtaget med støtte fra Radikale og Dansk Folkeparti i slutningen af maj.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278