23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Den 15. maj på trods

Den 15. maj på trods

Onsdag, 06. maj, 2009, 00:00:00

Arbejdsløse håndværkere gennemfører aktion i København på den fælles europæiske aktionsdag, selv om en større landsdækkende markering er droppet

På trods af længere tids bestræbelser er det ikke lykkedes at samle opbakning til at gøre 15. maj til en landssdækkende aktionsdag.
Det blev konklusionen i sidste uge, hvor repræsentanter fra forskellige faglige organisationer, elev- og studenterbevægelserne samt S, SF og Enhedslisten og deres tilknyttede ungdomsorganisationer blev enige om at droppe de landsdækkende aktiviteter.
- Det hele ruster fra toppen. Jeg er hamrende skuffet over, at vores forbundsledelse ikke kan finde ud af at stille op til en europæisk markering imod krisen og for faglige rettigheder. De er sgu` blevet for fodslæbende, siger Brian Westermann fra TIB afdeling ni.
Han er arbejdsløs tømrer og har gennem længere tid forberedt dagen sammen med en flok arbejdsløse fra andre byggefagforeninger i København.
Det arbejde fortsætter dog ufortrødent, da de københavnske byggefagforeninger har besluttet at gennemføre aktionsdagen i København.
I samarbejde med Landsforeningen for Socialpædagoger (LFS) vil de fra morgenstunden gøre deres til at afhjælpe pladsmanglen ved selv at opføre en daginstitution til nogle af de mange københavnske børn.
- Udviklingen skriger på handling. Der bliver stadig flere arbejdsløse. I København mangler der institutionspladser og de institutioner, vi har, er i en elendig stand. De problemer vil vi gerne synliggøre med vores aktion, med eller uden forbundstoppens accept, understreger Brian Westermann overfor Arbejderen.

Markering senere
Det er Den Europæiske Faglige Sammenslutning (EFS), som har udråbt den 15. maj til en fælles aktionsdag for fagbevægelsen i hele Europa.
Peter Kay Mortensen, formand for LO-Storkøbenhavn, beklager, at aktionsdagen får en anden karakter end den som udgangspunkt var tænkt.
- Der var ganske enkelt ikke den fornødne opbakning, og vi har vurderet, at der ikke var kræfter til at sikre, at det blev en bred faglig og politisk markering, forklarer han til Arbejderen.
Han understreger, at det ikke er ensbetydende med, at kritikken af regeringens håndtering af følgerne af den økonomiske krise er forstummet.
- Vi har da også besluttet at fortsætte arbejdet med at udvikle et politisk alternativ til regeringens politik. Den nærmeste tid byder på indtil flere anledninger til at markere sig, siger Peter Kay Mortensen.
Han fremhæver forhandlingerne om kommunernes økonomi, Folketingets åbning i oktober og det forestående kommunalvalg.

En ny regering og en ny politik
Formand for Byggefagenes Samvirke i København, Anders Olesen, hører til blandt dem, der gerne havde set en landsdækkende markering den 15. maj.
- Når så det er sagt skal der siges, at der sat en positiv proces i gang i den brede kreds af faglige og politiske kræfter. Der er aftalt et fornuftigt grundlag for kommende aktiviteter og kritik af regeringens manglende evne og vilje til at sikre velfærd og de faglige rettigheder, siger Anders Olesen til Arbejderen.
Et seminar i juni måned er blandt de konkrete aktiviteter, der arbejdes videre med. Anders Olesen forklarer, at seminaret skal bruges til at styrke oppositionen, så der ved det forestående kommunalvalg og det næste folketingsvalg bliver skabt opbakning til en ny regering og en ny politik.


Den 11. maj
Kl. 14 rejser arbejdsløse bygningshåndværkere en skamstøtte foran Beskæftigelsesministeriet som optakt til aktionsdagen den 15. maj.
Håndværkerne protesterer mod regeringens politik over for de arbejdsløse og forlanger samtidig at der bliver sat gang i offentlig og meningsfyldt beskæftigelse.
Talere: Henrik Lippert, formand 3F Bygge-, Jord-, og Miljøarbejdernes Fagforening. Jens Borking, Fagbevægelsen mod Unionen.
Underholdning ved Sjakket.
Arrangør: Byggefagenes Samvirke København


Den 15. maj
Tidlig morgen går arbejdsløse håndværkere i gang med at bygge en daginstitution på Nytorv i København. Pædagoger vil i løbet af formiddagen og eftermiddagen komme forbi med forældre og børn.
Talere: Britt Petersen, formand Landsforeningen for Socialpædagoger og Henriette Brockdorff, formand BUPL Hovedstaden.
Underholdning for børnene.
kl. 14-16 holdes rejsegilde. Talere: Anders Olesen, formand for Byggefagenes Samvirke København og arbejdsløs håndværker.
Arrangør: Byggefagenes Samvirke København og LFS.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. maj. 2009 - 00:00   03. sep. 2012 - 13:31

Indland