Forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig handler ikke om, hvor vidt der fortsat skal bruges tyve milliarder på militær - men hvor mange penge ekstra, der skal afsættes
Det danske militær skal have endnu flere penge end de cirka tyve milliarder kroner årligt, der i dag er afsat på finansloven til krudt og kugler. Sådan lyder kravet fra regeringspartierne og Dansk Folkeparti. Helt præcist 1,2 milliarder ekstra kroner hvert år de næste fem år, kræver de tre partier.
Forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig er i fuld gang. Indtil videre har Socialdemokraterne og SF afvist, at afsætte ekstra penge - udover de tyve milliarder kroner årligt.
- Men der er et reelt behov for investeringer i nyt forsvarsmateriel, så udsendte soldater får den bedste uddannelse og maksimal beskyttelse under udsendelse, siger SF`s forsvarsordfører Holger K. Nielsen til Arbejderen.
Socialdemokraterne foreslår nedskæringer for at få råd til nye tiltag.
- Det nuværende budget har et fornuftigt niveau. Socialdemokraterne foreslår besparelser på en række områder blandt andet suspendering af værnepligten. I dag bruger forsvaret tid og penge på at uddanne tvangsindkaldte unge mennesker, som alligevel ikke har lyst til at blive udsendt. Vi skal i stedet bruge midlerne på at rekruttere og træne soldater, som gerne vil uddannes, forklarer partiets forsvarsordfører John Dyrby Paulsen.
Kun Enhedslisten er ikke med i forhandlingerne.
- Når partierne vil opretholde et budget på den størrelse, er det fordi, de er klar til at fortsætte den såkaldte aktivistisk udenrigs- og sikkerhedspolitik, som regeringen har ført hidtil. Det betyder store danske militære styrker sendt ud i lang tid ad gangen, siger Enhedslistens forsvarsordfører Frank Aaen til Arbejderen og uddyber:
- I stedet for at bruge så stor en del af vores udenrigs- og sikkerhedsbudget på militær, burde vi bruge penge på fredsforhandlinger, fredsaftaler og udvikling. Her kan man komme langt og få meget fred og forebyggelse for de penge, som nu bruges på militæret.
Et flertal på 59,4 procent af danskerne er imod at give militæret flere penge. Det fremgår af en meningsmåling udført af A&B Analyse.
Partierne mødes i morgen for at forhandle videre. Forsvarsministeren håber på, at forhandlingerne er afsluttet inden 1. juli, oplyser ministerens pressechef til Arbejderen.
Regeringen og Dansk Folkeparti står klar med milliarderne på trods af, at militæret sidste år brugte 400 millioner kroner mere, end der var afsat i det nuværende forsvarsforlig. Størstedelen af budgetoverskridelserne har Forsvarskommandoen ikke gjort rede for.
Socialdemokraterne foreslår, at Rigsrevisionen og Finansministeriet fremover nøje følger alle større indkøb af materiel.
Hvis SF ender med at gå med i forliget, er det første gang i partiets 50-årige historie.
Forsvarsforliget er ikke eneste udskrivning til militæret. I løbet af efteråret er militæret klar med endnu en bon på et ukendt milliardbeløb - denne gang til indkøb af nye kampfly.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278