27 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Grundlovssag starter i morgen

Grundlovssag starter i morgen

Torsdag, 27. august, 2009, 00:00:00

Kan ministre blive sat på anklagebænken for grundlovsbrud, fordi de tilsluttede Danmark til Lissabon-traktaten. Det skal Østre Landsret tage stilling til

I morgen klokken 9.30 slår Østre Landsret dørene op for en ualmindelig retssag: 38 borgere kræver ret til at føre sag mod statsminister Lars Løkke Rasmussen og udenrigsminister Per Stig Møller.
De to har nemlig sat deres underskrifter på Lissabon-traktaten, og dermed tilsluttet Danmark den vidtgående traktat - uden forudgående folkelig debat, og uden at spørge befolkningen ved en folkeafstemning.
- Den nye EU-traktat kan få enorm indflydelse på danskernes liv og arbejde. Derfor er det sund demokratisk fornuft at befolkningen høres først, præcis som grundloven siger, siger Klaus Lorenzen fra Fagbevægelsen Mod Unionen. Han er en af de 38 sagsøgere.
Først skal Østre Landsret tage stilling til, om de 38 borgere overhovedet har en 'retslig interesse' i at føre sagen.
Hvis de 38 borgere får lov til at føre sagen, skal retssystemet tage stilling til, om regeringen begik grundlovsbrud, da den tilsluttede Danmark til Lissabon-traktaten.
Det er juraprofessor og tidligere medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, Ole Krarup, som fører sagen på vegne af borgerne.
Hverken juraprofessor Hjalte Rasmussen, der underviser i EU-ret på Københavns Universitet, eller det mangeårige medlem af EU-parlamentet, Jens Peter Bonde, får lov til at sætte sig i Østre Landsrets vidneskranke og forklare, hvordan Lissabon-traktaten griber ind i almindelige menneskers hverdag.
Dette spørgsmål står ellers helt centralt, når landsretten skal vurdere, om borgerne har 'en retslig interesse' i at føre sagen. Tilbage i 1996 fik en gruppe borgere lov til at føre en lignende retssag, da Højesteret anerkendte, at Maastricht-traktaten havde en 'generel og indgribende betydning' i danskernes dagligdag.
Der er afsat to dage til behandlingen af sagen: Fredag den 28. august og mandag den 31. august. Begge retsmøder starter klokken 9.30.
Sagsøgerne er optimistiske efter, at en dom i juni måned i en lignende sag ved Tysklands forfatningsdomstol uventet har lagt hindringer i vejen for den tyske ratifikation af Lissabon-traktaten.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. aug. 2009 - 00:00   03. sep. 2012 - 13:29

Indland