Besparelser på 300 millioner rammer patienterne og trække flere penge fra de offentlige til de private kasser, advarer ansatte på Hovedstadens hospitaler
Overbelægning, utryghed og flere unødvendige dødsfald.
Det bliver konsekvenserne af den millionbesparelser, der tirsdag skyllede ind over hospitalerne i Region Hovedstaden, lyder meldingen fra de ansatte.
- Der bliver færre ansatte på hver vagt, men ikke færre patienter. Det betyder for eksempel, at vi ikke kan holde de akutte patienter så godt under observation, som vi burde, siger Mette Sofie Haulrich til Arbejderen.
Hun er fællestillidsrepræsentant på Hillerød Hospital i Nordsjælland og uddyber sin bekymring med følgende eksempel:
- Når en patient for eksempel bliver indlagt efter en ulykke eller med tegn på en blodprop, kan det få fatale konsekvenser, at man ikke har tiden til at spørge ind til deres symptomer og holde øje med dem.
Hjem lige efter fødslen
På Hillerød Hospital kommer nedskæringerne blandt andet til at gå ud over barselsafdelingen, hvor førstegangsfødende bliver sendt hjem umiddelbart efter de har født. På hospitalets afdeling i Frederikssund forsvinder akut-kirurgien om natten.
- Hvis man bor i Jægerspris eller et andet udkantsområder og falder og brækker armen en lørdag aften, vil man enten skulle køre videre til Hillerød by eller vente med at få den tilset til dagen efter. Det er klart, at det er en forringelse for patienterne, påpeger Mette Sofie Haulrich.
Hun understreger, at sparekravet rammer ekstra hårdt, fordi det kommer samtidig med det årlige krav til alle hospitaler om at være to procent mere effektive - uden ekstra penge.
- Der er så mange forskellige områder, hvor vi får at vide, at vi lige skal løbe lidt hurtigere. Men man kan altså ikke skære 300 millioner kroner uden at det mærkes, siger Mette Sofie Haulrich.
Rigshospitalet i København er det af regionens hospitaler, der bliver ramt hårdest. Her skal spares 90 millioner kroner.
Stormøde
Nedskæringerne er så voldsomme, at de ansatte frygter, at ventetidsgarantien og kræftplanen ikke kan overholdes.
- Når garantierne ikke kan overholdes, ryger der flere patienter over til privathospitalerne. Og det trækker bare endnu flere penge ud af de offentlige kasser, siger fællestillidsrepræsentant Charlotte Kistrup Vallys til Arbejderen.
Hun var med, da repræsentanter for regionens 40.000 ansatte i forrige uge var samlet i Rigshospitalets store aula for at diskutere de truende nedskæringer.
- Folk er dybt bekymrede. På mødet var især privathospitalerne et stort emne, fordi vi ved, at hver gang vi sender patienter videre til de private hospitaler, går det ud over de svageste og sygeste, ældre og medicinske patienter, som efterlades i et stadig mere udsultet offentligt system, påpeger Charlotte Kistrup Vallys.
Budgettet skal nu diskuteres af politikerne i hovedstadsregionen. Det forventes at blive vedtaget den 22. september.
04-09-09 Rettelse
Arbejderen har fået en rettelse fra Mette Sofie Haulrich, Fællestillidsrepræsentant på Hillerød Hospital, som udtaler sig om nedskæringer på Region Hovedstadens budget i torsdagens udgave af Arbejderen.
Mette Sofie Haulrich understreger, at hun er bekymret for, hvad konsekvenserne af besparelserne kan blive, men at unødvendige dødsfald m.v. ikke nødvendigvis bliver en direkte konsekvens.
Samtidig påpeger Mette Sofie Haulrich, at det ikke er alle afdelinger, som vil opleve færre ansatte som følge af besparelserne.
Vi beklager fejlen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278