17 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hjemløshed er alles ansvar

Hjemløshed er alles ansvar

Lørdag, 24. oktober, 2009, 00:00:00

Når hjemløseeksperter og brugere fra hele Europa i denne weekend mødes i København for at diskutere bruger-inddragelse, er projekt UDENFOR en naturlig vært. Her praktiseres inddragelsen dagligt

Duften af nybrygget the og summen af stemmer møder gæsterne allerede når vareelevatoren standser på den tredjesal, hvor projekt UDENFOR har til huse.
I entreen ligger stakke af genbrugstøj lagt sammen og sorteret efter størrelse, tykkelse og form. En lang gang leder forbi rækker af kontorer med forskere og projektledere til et stort fælleslokale. Her er elever fra Roskilde Produktionsskole ved at pakke små poser med the, der skal deles ud på weekendens store hjemløsekonference. Ved siden af ligger køkkenet. Om få timer vil duften af kartofler og brun sovs overdøve alt andet.
- Hjemløshed er et komplekst problem. Det er ikke bare en psykiatrisk eller social problematik. Derfor er det vigtigt for os, at vi har både forskere, socialt uddannede, sundhedsuddannede og engagerede frivillige samlet under samme tag. Her er det frivillige arbejde og forskningen lige vigtig, og kan ikke eksistere adskilt, fortæller Preben Brandt, formand for Rådet for Socialt Udsatte og stifter af projekt UDENFOR, til Arbejderen.
Projekt UDENFOR er en landsdækkende organisation, der arbejder med hjemløse.
Fra basen i Ravnsborggade på Nørrebro sender de 15 ansatte og cirka 35 frivillige varm mad, tøj og sygepleje ud til hjemløse og socialt udsatte i København og Thy.
- Vi hedder projekt UDENFOR fordi vi bygger bro mellem systemet og de, der lever udenfor. Og fordi den vigtigste del af vores arbejde foregår udenfor - både i direkte forstand, på gaden, og i overført betydning udenfor det etablerede system, forklarer Preben Brandt.

Ud af kontoret
Projekt UDENFOR tog sin begyndelse for tyve år siden, da Preben Brandt arbejdede som speciallæge i psykiatri på herbergscentret Sundholm.
I 1989 foregik det meste af Preben Brandt arbejde fra hans kontor eller på stuegangen.
- Men en dag ringede en kvinde til mig og spurgte, om jeg ikke ville gå med ud og møde hendes søn, der boede i en kælderhals. Hun havde selv forsøgt at hjælpe ham, men var stødt mod det massive bureaukrati, der var, og stadig er, i systemet - hvis han havde brug for hjælp forventedes det, at han selv mødte op hos lægen eller socialrådgiveren, husker Preben Brandt.
Han forlod sit kontor og mødtes med den unge mand i kælderhalsen.
Samtidig gik det op for ham, at der ikke var nogen, der sørgede for kontakt og hjælp til de 2-300 københavnske gadehjemløse, som ikke havde overskuddet til selv at møde op på socialkontoret og bede om hjælp.
De næste otte år arbejdede Preben Brandt frivilligt på gaden sideløbende med sit arbejde på Sundholm. Kommunen ville ikke betale for hans opsøgende arbejde, for som de sagde, kostede han for meget til, at man kunne sende ham ud på gaden.
- Det var uproduktivt. Det var mere effektivt, dengang jeg kunne se en ny klient hver halve time på stuegangen. Men det nåede bare ikke dem, som var ude på gaden, konstaterer han.
I 1997 sagde Preben Brandt farvel til Sundholm og det etablerede system og startede projekt UDENFOR. Allerede i de første år opstod ideen om at have kaffe, mad eller sygepleje med ud på gaden.
- Det viste sig hurtigt, at det var meget lettere at etablere en kontakt til de mest udsatte gadehjemløse ved at have noget med ud. Man kom, satte sig, snakkede, og så var der jo altid et eller andet, de gerne ville bede om. En kop kaffe, en sandwich eller et par rene bukser, forklarer Preben Brandt.

Respekt og ydmyghed
Arbejdet i projekt UDENFOR adskiller sig fra de fleste andre hjemløseprojekter, ved ikke at gå ud fra en plan eller et bestemt mål for, hvordan brugernes situation skal ændre sig.
- Efter kaffen er drukket og kontakten er etableret, ender det tit med, at de hjemløse selv ønsker mere hjælp til for eksempel pension eller en bolig. Men der kan gå måneder eller halve år, før man når dertil, hvor de selv er parate til forandring, siger Preben Brandt.
Mange andre projekter for hjemløse og misbrugere måler deres succes på, hvor mange der kommer i bolig eller behandling.
- Men hos os måler vi ikke kvaliteten på brugerne, men på de ansatte. Hvis vi kan møde de hjemløse med respekt og udtrykke, at vi alle er lige værdifulde, så er kvaliteten af vores arbejde i orden, siger Preben Brandt.
Respekten er omdrejningspunktet i det menneskesyn, der ligger til grund for projekt UDENFOR.
- Det er så nemt at lave planer på andres vegne. Men de mennesker, der lever som hjemløse, lever med helt andre grundlæggende forudsætninger for, hvad der er det gode liv. De bærer stort set alle sammen rundt på en eller anden forfærdelig skæbne. Det kan være en barndom, der er fyldt af misbrug og svigt, en psykisk sygdom, der ikke er behandlet, eller et misbrug, der sluger alle deres penge. Hvis vi så kommer med vores planer, der bygger på vores forestillinger om, hvad der er rigtigt og forkert at gøre, nytter det ikke noget.
- Vi er nødt til at være ydmyge og vente på, at de selv fortæller, hvad de gerne vil, og hvornår de vil det. Og det kan man kun regne med, at de gør, hvis der er respekt og tillid mellem os, understreger Preben Brandt.

Vores systemer
Men hvorfor overhovedet hjælpe mennesker, der ikke selv giver udtryk for, at de ønsker hjælp?
Det handler om, at det er os, der konstruerer systemerne, mener Preben Brandt.
- Det er ikke naturen eller Gud. Det er os. Vi konstruerer systemerne, ikke bare socialforvaltningen og sundhedsvæsenet, men også arbejdsmarkedet og boligmarkedet. Og vi konstruerer dem sådan, at der er nogen, der ikke kan bruge dem. Og så bliver vi sgu da også nødt til at tilbyde noget, de så kan bruge, fastslår han.
Derfor er arbejdet i projekt UDENFOR også delt i to. Den ene del er det opsøgende gadearbejde, mens den anden del er forskning i, hvad der skaber hjemløshed, og hvad der kan gøres for de hjemløse.
- Samtidig med, at vi vil hjælpe de hjemløse med at komme igennem de barrierer som reglerne og systemet sætter, vil vi også gerne være med til at ændre på systemets regler. Vi leverer noget til de, der er svigtede, men skal samtidig være kritiske overfor de systemer, det samfund, der svigter, siger Preben Brandt.
Derfor er han også glad for, at projekt UDENFOR i denne weekend er vært for årets FEANTSA-konference, som samler serviceudbydere, brugere og andre hjemløseeksperter fra hele Europa.
- Konferencens tema om brugerinddragelse hænger præcis sammen med det arbejde, vi laver i projekt UDENFOR. Samtidig kan konferencen være med til at starte en debat om hjemløshed i Danmark, mener Preben Brandt.
- Jeg tror, der er mange danskere, som stadig ikke aner, at vi her i rige velfærdsdanmark har nogle mennesker, der er sat så meget udenfor i elendighed. De tror måske, det er noget, der sker nede i Sydeuropa. Men det sker også her - og det er næsten på samme niveau, uddyber han.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. okt. 2009 - 00:00   03. sep. 2012 - 13:07

Indland