Lømmelpakken bliver kun lige nøjagtig vedtaget med Dansk Folkepartis stemmer. De andre partier frygter en ny knivlov, der rammer uskyldige
Det bliver stemmer fra Dansk Folkeparti, som sikrer regeringens såkaldte lømmelpakke.
Ingen andre partier stemmer for lømmelpakken, der giver politiet ret til at tilbageholde mennesker i tolv timer uden anklage eller en dommerkendelse - og ret til at fængsle personer i 40 dage, fordi de ikke har hørt politiet opløse en demonstration.
Det stod klart efter, at Folketinget onsdag for første gang debatterede justitsministerens lømmelpakke.
- Man kan jo lave knibtangsmanøvrer, som vi så det med Ungdomshuset. Selvom det er en rar måde for politiet at få ryddet gaden på, ender man nogle gange med at få fanget de forkerte. Så lang tid vi ikke kan få nogen garanti for, at den her lov ikke kommer til at ramme de forkerte, kan vi ikke lægge stemmer til den. Vi har ingen garanti for, at den her lov ikke bliver en ny knivlov, fastslog socialdemokraternes retsordfører, Karen Hækkerup.
Hun forudser, at der kommer mange mennesker til København for at kæmpe klimaets sag.
- Det har meget alvorlige konsekvenser, at vi pludselig skal til at dømme folk for bare at have været til stede. Med det her lovforslag risikerer regeringen at sende uskyldige mennesker 40 dage direkte i fængsel, og det er det, Socialdemokraterne har så meget imod.
Også Radikales, SF`s, Enhedslistens og Ny Alliances retsordførere afviser lømmelpakken, fordi den risikerer at ramme uskyldige:
- Hvis man uskyldigt på sin cykel kører forbi et eller andet sted, så er man på en eller anden måde i området. Det kan man da ikke nødvendigvis vide. Jeg hører i hvert fald ikke til dem, der hver morgen, inden jeg tager ud i byen, kigger på, om der er en demonstration et eller andet sted, når jeg nu i øvrigt tager min sædvanlige rute, siger Lone Dybkjær, retsordfører for Radikale.
Venstres retsordfører holder fast i stramningerne - men opfordrer samtidig politiet og anklager med at være varsomme med at tage loven i brug:
- Det her jo ikke er et forslag, som får betydning for den almindelige, fredelige demonstrant eller for den, som i øvrigt deltager i anmeldte begivenheder. Hvis man ikke bringer sig i konflikt med loven, hvis man ikke smider brosten i hovedet på politifolk eller gør andre ting, som man ikke må, kommer den her lovgivning ikke til anvendelse. Jeg er sikker på, at både politiet og anklagemyndigheden vil anvende denne lovgivning med stor præcision og varsomhed, lyder det fra Kim Andersen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278