Nedsættelse af energiforbruget kræver anvendelse af teknologi. Det er brug for flere forskningskroner og omlægning af produktionen, mener Dansk Metal og PROSA
Skal det samlede energiforbrug reduceres, kommer vi ikke uden om brug af teknologi.
Det mener Arne Jensen, teknologikonsulent i Dansk Metals Miljøsekretariat.
- Vi ser store muligheder for at bruge teknologien til at øge effektiviteten og reducere energiforbruget. Det gælder eksempelvis i industrien. Selvom danske industrivirksomheder generelt anvender energi effektivt, så kan en målrettet indsats helt sikkert gøre det endnu bedre, siger Arne Jensen til Arbejderen.
Sammen med 318 andre faglige repræsentanter fra næsten 100 lande befinder han sig i disse dage i Bella Centret til klimatopmøde. Her håber han, det lykkes den største faglige delegation nogensinde ved et FN-topmøde at få indflydelse på, hvilken vej samfundsudviklingen skal gå, og trænge igennem med nogle af fagbevægelsens mange bud på, hvordan energiforbruget kan sættes ned.
Onsdag i næste uge deltager han under mere ydmyge rammer i det alternative klimatopmøde i DGI-byen, hvor han er én af fire oplægsholdere til en debat om faglige bud på grønne job.
Flere kroner til forskning
Arne Jensen mener, at det giver god mening at satse på udvikling og forskning, vel at mærke langt mere massivt end det sker for øjeblikket i Danmark.
Ifølge LO bruges der i Danmark i dag 529 millioner kroner til energiforskning og udvikling. Regeringen foreslår, at det sættes op til én milliard om året over en årrække, men det er stadig for uambitiøst. Der skal mindst fire gange så mange penge til, mener Arne Jensen.
- Der skal forskes langt mere i vedvarende energi og rensningsteknologi. For nok er kul snart fortid som hovedbrændselskilde i Danmark, men det vil stadig være den vigtigste kilde til energi i mange andre lande.
- Forureningsproblemet er ikke løst med en nationalisering af kraftværkerne. Derfor er rensningsteknologier også nødvendige, og her har vi noget at komme med, lyder det bestemt fra Arne Jensen.
Niels Bertelsen fra PROSA, Forbundet af it-professionelle, ser store muligheder for at bruge it-teknologien til at bringe udviklingen i en mere energirigtig retning.
- It er genialt, fordi det ikke kender faggrænser, men derimod kan understøtte alle brancher med løsninger, der er mere energivenlige. It forbruger kun to procent af al den energi, der omsættes. It er et fantastisk styringsinstrument, som kan være med til at reducere den anvendte energimængde betragteligt, siger han til Arbejderen.
Mere uddannelse
Han forklarer, at energiforbruget i Danmark er nogenlunde ligeligt fordelt mellem den private husholdning, produktionen og transportsektoren. På alle tre områder kan der med fordel sættes ind med it-baserede løsninger.
Niels Bertelsen er helt enig med Arne Jensen i, at forskning og udvikling af teknologi, herunder it-teknologi, ikke kommer af sig selv. Der er brug for politiske beslutninger, der kan understøtte initiativer til gavn for miljøet.
- Også når vi snakker beskæftigelse. Jeg mener, det bliver nødvendigt at tænke it, når der skal findes alternativer til de arbejdspladser, som forsvinder i en lind strøm ud af Danmark og ikke kommer tilbage, siger PROSA-formanden.
- Hvilken type job skal erstatte dem? Der er brug for investeringer i stor målestok for at udvikle og finde de nye arbejdspladser.
Niels Bertelsen ser uddannelse som en meget vigtig brik i den langsigtede omstillingsproces, vi står overfor. Han vurderer, at it-uddannelserne grundlæggende er i orden.
- Men der mangler fokus på de klimavenlige teknologier, hvor der efter min opfattelse er brug for en overbygning eller noget efteruddannelse.
Både Niels Bertelsen og Arne Jensen peger på behovet for at gøre en indsats i transportsektoren.
- Den kollektive trafik skal udbygges og meget gerne elektrificeres. Det gælder også den private transport i den udstrækning, det kan lade sig gøre. Dansk Metal siger fuld fart på etablering af letbaner og metro, der vil gavne både klimaet og beskæftigelsen, fastslår Arne Jensen.
Lyt til fagbevægelsen
Risikoen for, at fagbevægelsens forslag drukner i dagsordenen i Bella Centret, er til stede, indrømmer de to faglige repræsentanter. Omvendt vil de hellere være til stede og forsøge at blive hørt.
- Politikerne er nødt til også at lytte til fagbevægelsen. Jeg er ret overbevist om, at skeptikerne bliver gjort til skamme, og at verdens ledere bliver enige om en ambitiøs aftale. Så kan det godt være, der opstår problemer med at leve op til aftalen, men der er ingen vej udenom. Man er nødt til at gennemføre miljøforbedringer, lyder slutreplikken fra Arne Jensen.
Niels Bertelsen understreger nødvendigheden af, at fagbevægelsen i Danmark fortsætter sit arbejde for et mere klimavenligt Danmark, når klimatopmødet stopper.
- På topmødet og Klimaforum09 får vi som fagbevægelse mulighed for at pippe lidt. Jeg ser det her som begyndelsen til, at fagbevægelsen finder sammen på tværs af faggrænser for at udvikle langsigtede løsninger omkring beskæftigelsen.
Faglig klimadebat
Debat om 'Faglige bud på grønne job' på Klimaforum 09 i DGI-byen onsdag den 16. december klokken 17-19.
Oplæg af:
Johnny Skovengaard, forbundsformand Træ Industri Byg
Poul Erik Skov Christensen, forbundsformand 3F
Niels Bertelsen, forbundsformand PROSA
Arne Jensen, teknologikonsulent i Dansk Metal
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278