I dag starter forhandlinger om nye overenskomster på normallønsområdet. Chauffører, lagerarbejdere og havnearbejdere kræver højere løn og værn mod social dumping
Klokken 14 i dag starter forhandlingerne om nye overenskomster på transportområdet.
Når Jan Villadsen, lønmodtagernes chefforhandler på området, sidder overfor arbejdsgiverne i Dansk Industri (DI), ved han godt, hvad medlemmerne vil have.
- De går efter en lønstigning og gerne reallønsforbedring. Men nok så vigtigt vil de have sikkerhed for, at de ikke behøver gå ned i løn for at kunne arbejde her i landet. Medlemmerne vil have et værn mod løndumping, siger Jan Villadsen til Arbejderen.
Som formand for 3F's Transportgruppe kender han masser af eksempler på medlemmer, der får valget mellem at gå ned i løn eller miste arbejdet. Det er en udvikling, der for alvor har taget fart siden overenskomstforhandlingerne for tre år siden.
- Der findes vel ingen i Danmark, som ikke har hørt om, eller personligt har oplevet, at der er kommet nogle, som har taget arbejdet til billigere penge. Den trussel, sammen med den stigende arbejdsløshed, får medlemmerne til at kræve mere sikkerhed for, at de aftaler, vi indgår, også bliver overholdt af arbejdsgiverne. I dag har vi ingen muligheder for at kontrollere, om det er tilfældet. Det vil vi have, lyder det fra Jan Villadsen.
Overenskomstforhandlingerne for omkring 600.000 lønmodtagere på det private arbejdsmarked blev skudt i gang i sidste uge på industriområdet. Forhandlingerne her plejer at være toneangivende for alle overenskomster på minimallønsområdet og samtidig sætte rammerne for aftalerne på normallønsområdet. Først når industriens forhandlinger er slut, plejer de andre overenskomstområder at følge efter, således også transportområdet, der netop er et normallønsområde.
- Vi forhandler en helt anden pakke end CO-Industri, hvis medlemmer kan forhandle løn ude på arbejdspladserne imellem de centrale forhandlinger. Vi fastsætter lønnen centralt og vores medlemmer forventer, at vi har noget med herfra, både i form af mere i løn, og at vi får nogle værktøjer, så det bliver nemmere at dæmme op for undergravelsen af overenskomsterne, siger Jan Villadsen.
Om det får nogen betydning, at transportens arbejdsgivere er kommet med i Dansk Industri og der bliver mulighed for sideløbende forhandlinger på normallønsområdet inden minimallønsområdet er færdigt, vil Jan Villadsen ikke gætte på.
Nøjagtig som på industriområdet har 3F og DI en plan om at være færdige med deres forhandlinger den 12. februar.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278