Ventetidsgaranti og stramme økonomiaftaler presser midtjyske hospitaler til at sprænge budgetterne. Nu skal de hente 3-400 millioner kroner hjem
Fyringer, færre pauser eller nedskæringer på patienternes service?
Det er nogle af de svære valg, ledelse og ansatte på hospitalerne i Midtjylland tumler med i øjeblikket.
- Vores situation er, at vi har brugt ti millioner kroner for meget om måneden hele 2009. Hvis regionen fastholder, at budgettet skal overholdes, betyder det, at vi skal reducerer forbruget for omkring 100 millioner kroner i år uden at sænke vores produktivitet, fortæller Henning Vestergaard, der er direktør for hospitalerne i Holstebro, Herning, Ringkøbing, Lemvig og Tarm.
Samlet har regionens hospitaler sprængt sidste års budgetter med 3-400 millioner kroner. Det skyldes, at hospitalerne bliver nødt til at bruge flere penge, end der er i budgettet, hvis regeringens ventetidsgaranti på kræft- og hjerteområdet skal overholdes, forklarer Henning Vestergaard.
- Vi bliver presset i et selvmodsigende styringssystem. Hvis ikke vi bruger de penge, der skal til for at overholde behandlingsgarantien, bliver vi nødt til at sende patienterne ud i den private sektor, hvor vi skal betale dobbelt så meget for behandlingerne som på vores egne hospitaler, siger han til Arbejderen.
Det er ikke bare i det midtjyske, at hospitalerne i øjeblikket oplever, hvordan de stramme budgetter bliver omsat til virkelighed. Også i Region Hovedstaden kæmper ansatte og ledelser i øjeblikket med voldsomme konsekvenser af nedskæringerne.
Og fyringerne rammer ikke bare arbejdsmiljøet, men også patienterne, understreger formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen.
Hun opfordrer til, at de stramme årlige økonomiaftaler mellem regionerne og regeringen erstattes af aftaler, der rækker længere frem.
- Det kan ikke være rigtigt, at på trods af at medarbejderne på sygehusene hører til blandt de mest produktive i den offentlige sektor, så lykkedes det alligevel at køre økonomien af sporet. Det peger på, at der er noget fundamentalt galt med sygehusenes økonomi, siger Grete Christensen.
Bag de røde tal
Arbejderen sætter fokus på konsekvenserne bag de stramme budgetter, som netop nu bliver udmøntet i fyresedler og andre nedskæringer i landets kommuner og regioner.
Oplever du nedskæringer på din arbejdsplads eller institution? Så hører vi gerne fra dig! Send et tip til redaktion@arbejderen.dk eller ring på 5077 7904.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278