12 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

PET-sagsmapper åbnes måske på klem

PET-sagsmapper åbnes måske på klem

Onsdag, 13. januar, 2010, 00:00:00

Justitsministeren har fundet den store kasse med elastik og gummi-formuleringer frem for at svare på Arbejderens spørgsmål, om de overvågedes rettigheder

Politiets Efterretningstjeneste (PET) er 'som udgangspunkt' indstillet på at give aktindsigt til enkeltpersoner, som ved navns nævnelse er omtalt i PET-kommissionens rapport.
Det skriver justitsminister Brian Mikkelsen i et brev til Arbejderen. Men ministeren vil kun give indsigt i de oplysninger, som har dannet grundlag for kommissionens omtale af den overvågede. PET`s arkiver som sådan bliver ikke åbnet.
Den 24. august sendte Arbejderen et åbent brev til justitsministeren og Folketingets retsordførere: Vi efterlyste svar på, om de personer, som hænges ud i PET-rapporten, kan få alle de oplysninger at se, som PET har liggende på dem. Og om de kan få genmæle og erstatning.

Pres virker
En af dem, som står nævnt med navn, er forfatteren Arne Herløv Petersen. Han blev anholdt i sit hjem den 3. november 1981 og sigtet efter 'den milde' spionageparagraf i straffeloven. PET mente, at han var påvirkningsagent, der skulle øge danskernes skepsis overfor NATO og EF. Senere besluttede den daværende justitsminister at frafalde anklagen imod ham.
- Brian Mikkelsens udmelding tyder på, at det offentlige pres begynder at virke. Men jeg har ikke megen tiltro til ministeren og PET. Jeg har tidligere fået lov til at læse nogle få sider i min mappe. Det foregik i et aflukket lokale i PET`s hovedkvarter, bevogtet af to betjente. Og store dele var streget ud med sort tusch, fortæller Arne Herløv Petersen.
Han kræver alle oplysninger, som PET har liggende om ham, udleveret:
- Kun ved at se alle oplysninger kan jeg afvise beskyldningerne imod mig, siger forfatteren til Arbejderen.
Han er skuffet over, at justitsministeren i sit brev til Arbejderen ikke svarer på, om de registrerede skal have ret til genmæle.
- Brian Mikkelsen er ikke interesseret i at give os overvågede ordet og åbne op for endnu mere debat om PET`s ulovlige registreringer.
Arne Herløv Petersen søgte om aktindsigt i sin mappe den 22. juli sidste år.
- Jeg har endnu ikke fået udleveret noget. Hver anden måned får jeg brev fra PET om, at min sag er udskudt i to måneder, fortæller han.

Ex-parlamentariker skeptisk
Den tidligere EU-parlamentariker, Jens Peter Bonde, er blevet overvåget af PET det meste af sit voksenliv. Hans navn står nævnt 46 gange i PET-rapporten. Også han har søgt aktindsigt.
- Jeg er mistroisk overfor ministerens løfte. Jeg har endnu ikke fået svar på min anmodning om aktindsigt. PET har to gange udsat deres svar til mig i i alt 120 dage, siger Jens Peter Bonde til Arbejderen. Han uddyber:
- Hvorfor udsætter PET hele tiden svaret? Skal de bruge tid til at slette dele af materialet? Det handler jo ikke kun om at få udleveret oplysninger? Spørgsmålet er også hvilke og hvor mange oplysninger, PET har liggende. Jeg ser frem til at få adgang til alle oplysninger. De tilhører mig og ikke PET.
Justitsministeren skriver til Arbejderen, at personer, som har lidt tab som følge af uberettiget registrering, 'efter omstændighederne' vil kunne kræve erstatning.
Ministeren svarer til gengæld ikke på, om de personer, som er blevet hængt ud i rapporten uden at kunne svare på beskyldningerne, får ret til et genmæle.
PET ønsker ikke at forholde sig til justitsministerens brev. De vil dog gerne udlevere en oversigt over, hvor mange der har søgt aktindsigt på grund af PET-rapporten og hvor mange af disse sager, der er afgjort: Per 11. januar har PET modtaget 39 anmodninger om aktindsigt. Heraf er 28 afgjort - alle fik afslag.


I statens kikkert
Arbejderen lancerede i august artikelserien 'I statens kikkert' efter, at PET-rapporten var blevet offentliggjort lige op til sommerferien. Gennem artikler, baggrund og interviews har vi stillet skarpt på PET`s ulovlige overvågning af politisk og fagligt aktive under den kolde krig.
Den 24. august sendte avisen et åbent brev til justitsministeren og Folketingets retsordførere: Her efterlyste vi svar på, om de personer, som hænges ud i PET-rapporten, kan få alle de oplysninger at se, som PET har liggende på dem. Og om de har mulighed for genmæle og erstatning.
Der gik næsten fire måneder, før ministeren svarede.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. jan. 2010 - 00:00   03. sep. 2012 - 13:08

Indland