12 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Stor opbakning til Lindø-møde

Stor opbakning til Lindø-møde

Onsdag, 13. januar, 2010, 00:00:00

Regeringen står for skud, når tillidsfolk fra landets industriarbejdspladser mødes på Lindøværftet i morgen. Initiativtagerne ønsker en visionær erhvervspolitik

I morgen sætter tillidsfolk fra mindst 30 industriarbejdspladser hinanden stævne på Lindøværftet.
- Vi har åbenbart ramt noget vigtigt, og er godt tilfredse med opbakningen. Alene halvt så mange havde været en succes, siger Bent Thomsen, formand for fællesklubben på Glud & Marstrand, til Arbejderen.
Han har sammen med Per Andersen, formand for fællesklubben på Lindøværftet, taget initiativet til at samle tillidsrepræsentanterne.
Baggrunden er regeringens manglende handling under finanskrisen, som efter de to fynske tillidsmænds mening har udviklet sig til også at være en beskæftigelseskrise.
'Regeringen ser stiltiende på. Vi mener, der skal handles nu, ellers udvikler det her sig til en regulær bombe under velfærdssamfundet', hedder det i indkaldelsen til mødet.

Kontakter på tværs
En af de arbejdspladser, der bliver repræsenteret på mødet, er Alfa Laval i Kolding. Monika Jessen, tillidsrepræsentant for cirka halvdelen af de timelønnede på virksomheden, synes det er en vigtig dagsorden. Hun deltager sammen med metalarbejdernes tillidsrepræsentant i håb om at kunne være med til at sætte sit præg på beslutningerne.
- Så vidt vi ved, er vi ikke lukningstruet eller står overfor store fyringsrunder. Ikke desto mindre synes vi, det er vigtigt, at os på gulvet bidrager til diskussionen om, hvordan vi kan passe på og samtidig udvikle vores arbejdspladser, så de bliver her i landet, siger Monika Jessen til Arbejderen.
Hun håber, at mødet kan være med til at råbe politikerne op, så de sætter gang i beskæftigelsen.
- Samtidig ser jeg gerne, at det giver anledning til, at der knyttes kontakter på tværs af arbejdspladserne, så vi kan trække på hinandens erfaringer, lyder det fra Kolding.
Initiativtagerne vil nødig foregribe begivenhedernes gang og sige alt for meget om, hvad de forventer, der kommer ud af mødet.
- Fællesklubben her på Lindø har nogle ideer til, hvad vi mener, der skal ske. Vi vil foreslå, at der bliver nedsat en koordineringsgruppe, som skal sætte skub i initiativer for at påvirke politikerne og vores egne forbund til at medvirke i den her proces for at udvikle en langsigtet industri- og erhvervspolitik i Danmark, siger Per Andersen.

Ny regering
Bent Thomsen ser gerne, at aktiviteterne også baner vejen for en ny regering.
- Så har vi selvfølgelig nogle krav som betingelse for, at ville støtte den. Og så håber jeg, det står helt for egen regning, at det her også kan bruges til at få gang i aktiviteter i forhold til de igangværende overenskomstforhandlinger.
Den fynske tillidsmand nævner konkret spørgsmålet om løndumping og undergravelse af de kollektive overenskomster.
- Det er måske ikke så stort et problem i industrien, men det er et fælles problem i fagbevægelsen, og da heller ikke helt ukendt i industrien, påpeger Bent Thomsen.
Fra Folketinget deltager Carsten Hansen fra Socialdemokraterne, Karsten Hønge fra SF og Frank Aaen fra Enhedslisten.
- Men de får ingen særbehandling på mødet. Jeg skal nok fortælle dem på en pæn måde, at de gør bedst i at slå ørerne ud og lytte til, hvad tillidsfolkene har at sige, slutter Per Andersen.


Tilmeldte arbejdspladser
Glud & Marstrand, Danfoss A/S, Vestfrost, Gumlink, Wittenborg, Rynkeby Maskinfabrik, Lindøværftet, MAN Diesel, TDC Fyn, Grundfos, Kverneland, Orskov Yard Frederikshavn, B & O, Alfa Laval, Danish Crown Horsens, Novo Nordisk med flere.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. jan. 2010 - 00:00   03. sep. 2012 - 13:08

Indland