24 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tillidsfolk tager teten

Tillidsfolk tager teten

Lørdag, 16. januar, 2010, 00:00:00

En styregruppe tager over efter torsdagens møde mellem 80 tillidsfolk fra 32 industriarbejdspladser. De skal sikre aktiviteter, der kan være med til at råbe regeringen op

Æggekage med purløg og flæsk sender en liflig duft ud i mødelokalet i kantinen på Lindøværftet.
Hvis man ikke vidste bedre, skulle man tro, der var lagt op til en hyggelig frokost med venner og kolleger. Men anledningen til, at 80 tillidsrepræsentanter fra 32 af landets industriarbejdspladser har taget turen til Fyn en frysende kold torsdag i januar, er anderledes alvorlig.
- Vores arbejdspladser forsvinder og regeringen gør ingenting. Finanskrisen er ikke en naturlov, men en menneskeskabt situation. Derfor kan vi også sammen ændre den og være med til at vende udviklingen, siger Per Andersen, fællestillidsmand på Lindøværftet, i sin velkomst.
Med beslutningen om at lukke værftet og sende næsten 2000 arbejdere ud i arbejdsløshed har han den barske virkelighed tæt inde på livet.
De tillidsfolk, der de efterfølgende par timer går på talerstolen, bekræfter det dystre billede af en blødende dansk industri og en passiv regering.
- Vi bliver tudet ørerne fulde med, at vores lønninger er for høje og virksomhederne har røde tal på bundlinjen. Men er det nu hele sandheden, spørger Per Christensen, tillidsmand for 3F'erne på MAN Diesel i Frederikshavn.
Han antyder selv svaret og mener ikke, det kan være rigtigt, at fagbevægelsen skal se på, at arbejdspladser forsvinder ud af landet 'på grund af griskhed'. I det mindske skal der stilles krav om, at de arbejdere, der overtager 'vores arbejde', får nogle ordentlige løn- og arbejdsvilkår, mener den nordjyske tillidsmand.

Kommer vidt omkring
Der bliver lyttet opmærksomt rundt ved bordene. Debatten fra talerstolen fører deltagerne rundt fra spørgsmål om statsstøtte til virksomheder, der flytter produktion fra ét EU-land til et andet, over manglende indsats for uddannelse til den seneste tids snak om yderligere forringelser af dagpengesystemet og efterlønsordningen.
Efterhånden, som mødet skrider frem, kommer der farve på kinderne. Varmen i lokalet står i skærende kontrast til temperaturen udenfor, der lyder på minus tre grader.
Mændene er i klart overtal. Kun en enkelt kvindelig tillidsrepræsentant går på talerstolen.
- Grundfos er en global virksomhed, der har flyttet mange arbejdspladser. Hidtil har vi kunnet erstatte dem, der forsvinder, med andre. Spørgsmålet er, om vi kan blive ved med det, lyder det fra Lotte Hansen.
Hans Nielsen fra Crisplant mener, det er på tide at sætte skub i offentlig produktion.
- Vi er omgivet af groteske eksempler på, hvad den her regering står for. Se blot på fyringerne på hospitalerne. I Kolding Kommune mangler de skolelærere, men der er ikke penge til deres løn, så de bliver fyret i stedet, lyder det fra den århusianske tillidsmand.

De næste skridt
Mødet nærmer sig sin afslutning. Der skal tages konkrete beslutninger om, hvad der videre skal ske.
Smedene fra YIT på Lindø kommer med det mest konkrete forslag.
- Lad os arrangere en demonstration foran Christiansborg imod lukningen af de danske arbejdspladser. Det må vi kunne samles om, præsenterer Kim Kolding, tillidsmand for de 60 smede, forslaget.
Det tages med i den styregruppe på ni personer, der nu skal arbejde videre med initiativer, der skal presse regeringen til at sætte gang i beskæftigelsen.
Bent Thomsen, fællestillidsmand på Glud & Marstrand, og den ene af initiativtagerne til torsdagens møde, runder dagen af.
- Vi har en regering, der ikke vil lytte til os. Men vi kan ikke vente halvandet år til det næste valg og en forhåbentlig ny regering, der vil være os venligere stemt. Vi bliver nødt til at gøre noget nu.
Styregruppen mødes den 1. februar og tager dér beslutning om de videre skridt.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. jan. 2010 - 00:00   03. sep. 2012 - 13:07

Indland