24 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Unge aktiveres på samlebånd

Unge aktiveres på samlebånd

Onsdag, 27. januar, 2010, 00:00:00

Kommunerne presses til at sende så mange unge i aktivering, at der ikke er tid til at sikre tilbudenes kvalitet. KL advarer om, at reglerne rammer de arbejdsløse unge

Hver måned skal de ansatte på landets jobcentre give 1500 unge et tilbud om aktivering.
Det store pres på de kommunale jobcentre får Erik Nielsen, formand for Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget i Kommunernes Landsforening (KL), til at advare om, at tilbuddene ikke har den kvalitet, de burde have.
- De unge ledige lider i dag under snærende og ufleksible regler, der i praksis får indsatsen for de unge til at ligne en aktiveringsfabrik, hvor alle skal gennem samme mølle, siger udvalgsformanden.
En af dem, der har haft svært ved at få tiden til at gå, og som ikke er tilfreds med sit aktiveringstilbud, er 20 årige Jonas Carlsen. Han følger et jobsøgningskursus af seks måneders varighed i Fåborg-Midtfyn Kommune.
- Meget af tiden bruger jeg på at surfe på internettet, drikke masser af kaffe, snakke med kammerater og spille Nintendo Wii, fortæller han til Fyns Stiftstidende.
Arbejdsmarkedschef i kommunen, Jan Frederiksen, forklarer, at Jonas Carlsen er omfattet af de 'stramme' regler, der trådte i kraft for et halvt år siden. Ifølge dem skal unge under 30 have et aktiveringstilbud efter 13 uger, og de 18-19 årige allerede efter syv dage.
- Det kan være utroligt svært at lave et tilbud, der giver mening for hver enkelt, der bliver aktiveret, i og med at der er så mange, der skal aktiveres, siger Jan Frederiksen til Fyns Stiftstidende.
I november måned 2008 fik 260 unge mellem 20 og 29 år et aktiveringstilbud. Det var et år senere steget til 1750.
De usmidige regler får sammen med den eksplosive udvikling i arbejdsløsheden, Erik Nielsen til at råbe vagt i gevær.
- Der er grund til at stoppe op og lige tænke sig om. Selvfølgelig skal vi tage tidligt fat i de unge ledige. Men de unge fortjener en mere målrettet aktivering, siger han.
Erik Nielsen mener, at kommunerne har brug for mere tid til at tilrettelægge aktiveringen, mens Jan Frederiksen peger på, at regeringens kontrol af kommunerne skader beskæftigelsesindsatsen.
- Vi bliver i den grad kontrolleret af staten. Det handler i alt for høj grad om at leve op til reglerne, end om at have fokus på kvaliteten i det enkelte tilbud til den unge. Mange sager hastes igennem, fordi vi bliver straffet økonomisk, hvis tilbuddet ikke gives til tiden, siger han.
Kommunernes Landsforening glæder sig over, at der er lempeligere regler på vej for aktivering af unge. Beskæftigelsesminister Inger Støjberg foreslår, at de seks måneders aktivering kan ske indenfor syv måneder.
Forslaget om lempede regler er indeholdt i den ungepakke, som ministeren fremlægger i starten af næste måned.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. jan. 2010 - 00:00   03. sep. 2012 - 13:08

Indland