Ansatte fra alle dele af sundhedsvæsenet fremlagde i går seks offensive krav til en ny sundhedspolitisk kurs. Regeringen udeblev fra konferencen
Stop fyringerne og ressourcedrænet fra det offentlige sundhedsvæsen! Ansatte fra alle dele af sundhedsvæsenet står nu skulder ved skulder og kræver et kursskifte i dansk sundhedspolitik.
Det var budskabet, da fagforeningerne FOA, Sundhedskartellet, Yngre Læger, Foreningen af speciallæger og HK Kommunal, der til sammen repræsenterer mere end 400.000 medlemmer, i går fremlagde en køreplan for løsning af sygehuskrisen og dens årsager på en stor sundhedskonference på Christiansborg.
- Kære politikere, det koster blod, sved og tårer for os ude i virkeligheden, når jeres løfter om hurtigere behandling skal holdes. Og hvis det alligevel lykkes os, er belønningen for vores effektivitet en fyreseddel. Vi har brug for, at I satser på udvikling i stedet for afvikling, sagde Lisbeth Poulsen, social- og sundhedsassistent på Hospitalsenheden Vest i Region Midtjylland, hvor 50 ansatte netop er blevet fyret.
Hverken hun eller resten af konferencens sundhedsansatte, økonomer og faglige ledere fik dog noget svar fra politikerne. Sundhedsministeren, der skulle have talt, var optaget af ministerrokade, og regeringspartierne havde ikke sendt andre repræsentanter.
- Lad os sende en hilsen til den nye sundhedsminister om, at vi i organisationerne vil gøre alt, hvad vi kan, for at ændre udviklingen. For der er ingen tvivl om, at det offentlige sundhedsvæsen er under hårdt pres, og det ser kun ud til at blive værre, sagde Grete Christensen, formand for Sundhedskartellet.
Hendes bekymring blev underbygget af sundhedsøkonom Jes Søgaard fra Dansk Sundhedsinstitut, som forklarede, hvordan der nok er tilført ekstra penge til sundhedsvæsenet, men langt fra nok til at dække de stigende udgifter. Lars Hagen Pedersen fra Det Økonomiske Råd tilsluttede sig analysen, men foreslog i stedet brugerbetaling og øget konkurrence som løsninger.
Stop sygehuskrisen
Sundhedsorganisationernes seks-punkts plan:
1. Stop fyringerne og slå en streg over gælden.
2. Stop kravet om, at hospitalerne skal producere to procent ekstra hvert år uden at få penge til det.
3. Analyser hospitalernes rammer og styringsværktøjer med en uafhængig udredning af de økonomiske problemer.
4. Differentier behandlingsgarantien, så det er lægefaglige skøn der afgør, hvilke patienter, der skal behandles først.
5. Stop arbejdsgivernes skattefritagelse på sundhedsforsikringer
6. Skab et godt arbejdsmiljø
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278