De dyrtkøbte erfaringer fra klimatopmødet skal ikke frem i lyset. Statsministeren vil helst glemme topmøde, vurderer miljøordfører ovenpå samråd
Den danske vært for klimatopmødet, statsminister Lars Løkke Rasmussen, afviser blankt at lave en officiel evaluering af, hvorfor klimatopmødet i København blev en fiasko.
Det stod hurtigt klart på tirsdagens samråd i Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg, som havde indkaldt ministeren for at få klarhed over, hvorfor klimatopmødet gik så galt.
- Det er vigtigt, at vi får en evaluering af forløbet op til og under klimatopmødet. Danmark må være det land i hele verden, som i dag ligger inde med flest erfaringer, viden, kompetencer og kontaktnetværk, når det gælder om at afholde et klimatopmøde for alverdens lande. Disse erfaringer skal gives videre til det mexicanske formandskab, som nu skal forsøge at få en aftale i hus, siger Socialdemokraternes miljøordfører Mette Gjerskov til Arbejderen. Hun havde taget initiativ til samrådet.
Siden klimatopmødet i København i december har hun stillet en lang række spørgsmål til regeringen i et forsøg på at få et indblik i, hvorfor klimatopmødet gik galt, og hvordan Danmark kan være med til at sikre, at topmødet i Mexico i november/december bliver en succes.
Men det har ikke været nemt: Ifølge Mette Gjerskov har hun nemlig kun fået svar på 21 af sine 66 spørgsmål.
Hun ærgrer sig over, at statsministeren ikke vil bidrage til, at et kommende klimatopmøde kan lære af de danske erfaringer.
- Vi kommer ikke videre af at gøre som statsministeren, der slår håbløst ud med armene og beskylder alle andre for at være skyld i, at der ikke blev indgået en aftale. Det var meget tydeligt, at statsministeren ikke gad snakke mere om klimatopmødet. Han havde regnet med at sole sig i solen fra pressefotograferne. Men topmødet blev en fiasko, og nu vil han allerhelst bare glemme alt om topmødet, fortæller Mette Gjerskov.
Statsministeren skulle blandt andet svare Miljø- og Planlægningsudvalget på, hvorfor den danske regering under klimatopmødet valgte at lægge sig tæt op af USA`s linje.
- Statsministeren svarede bare, at han ikke mente, at Danmark havde lagt sig op af USA. Derimod havde Danmark været en meget upartisk værtsnation, mente statsministeren! Det er som om, at vi har været til to forskellige klimatopmøder og lever i to forskellige verdener, siger Mette Gjerskov.
Venstres klimaordfører, Lars Christian Lilleholt, havde i går ikke tid til at give en kommentar.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278