13 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Enige som aldrig før

Enige som aldrig før

Lørdag, 27. februar, 2010, 00:00:00

Det vigtigste spørgsmål i dag er kampen mod social dumping, mener Mattias Tesfaye, faglig sekretær i Bygge-, Jord og Miljøarbejdernes Fagforening

Enigheden blandt 3F`s medlemmer er markant ved den her overenskomst.
- Aldrig før har jeg oplevet så stor en enighed blandt kollegaerne, som på det her spørgsmål, siger Mattias Tesfaye, faglig sekretær i Bygge-, Jord og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) til Arbejderen.
Han taler om kampen mod social dumping, som står øverst på listen over 3F`ernes overenskomstkrav.
En meningsmåling viste for nylig, at 71 procent af 3F`s medlemmer ser det som det største problem overhovedet og er parat til at gå i konflikt for at få sat ind overfor den sociale dumping.

Meget på spil
Mattias Tesfaye er helt enig i den prioritering.
- Efter min mening er det det absolut mest væsentlige politiske spørgsmål i Danmark lige nu, siger han.
En del af problemet er, at danske håndværkere bliver arbejdsløse, fordi arbejdsgiverne importerer billigere udenlandsk arbejdskraft. Men problemet drejer sig om langt mere end en øget arbejdsløshed, selvom det i sig selv er slemt nok, understreger Mattias Tesfaye. Det handler om, at vores løn- og arbejsforhold over en bred kam bliver bombet tilbage.
- Skåret ud i pap handler om, hvor vidt vil skal kunne leve en anstændig tilværelse ved at have et manuelt normalt arbejde. Om vi skal have et liv, hvor det er muligt at invitere kæresten på restaurant, når hun har fødselsdag, og tage ungerne med på ferie om sommeren.
Mattias Tesfaye understreger, at den slags ikke er en selvfølge, selvom man er i beskæftigelse. I både USA og England har man et begreb, som kaldes 'working poor', det er mennesker som lever i regulær fattigdom, selvom de har arbejde, fordi lønningerne er trykket helt i bund. Vejen for den udvikling er blevet banet ved at tvinge fagbevægelsen i knæ. Det er den udvikling, han frygter, vil komme til Danmark.
- Vi ser det også i Tyskland, hvor den sociale udvikling er skruet tilbage siden murens fald, konstaterer han.

Hvor er oppositionen?
Det er mandag den 22. februar, og vi sidder i en bus, som byggefagene i København har stillet til rådighed for en aktion mod brug af underbetalte tyske murere. Murerne arbejder ved byggeriet af lejligheder i Tordenskjoldsgade til Folketingets medlemmer fra Fyn og Jylland.
Vi skal besøge nogle af bagmændene, og Mattias Tesfaye er ankermand på turen. Men ind imellem de utallige telefonsamtaler han fører undervejs, når vi at få en snak om den dystre baggrund for den aktuelle konflikt og hele kampen mod social dumping.
Mattias er udlært murer. Han har været faglig sekretær i BJMF det sidste års tid, men har været faglig aktiv i SiD/3F siden 1998.
Han konstaterer med tilfredshed, at selv forbundsledelsen i 3F er klar over, at det er sidste udkald for at sikre de danske løn- og arbejdsforhold. Men han undrer sig over, hvor oppositionen er henne.
- Hvis oppositionen fangede dybden af det her spørsmål og lavede politik på det, ville de virkelig kunne sætte dagsordenen, mener Mattias Tesfaye. Han undrer sig over, at burkaer og et forældremøde på en københavnsk folkeskole kan optage dagsordenen, når så alvorlige ting står på spil på arbejdsmarkedet.
- Hvis jeg kontakter Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten, er de enige med os. Men deres prioritering er helt skæv. De griber ikke det her problem og sætter hele deres apparat i sving for at gøre noget ved det. Nogle skal tage lorten og sige: 'Det her vil jeg løse'. Men det sker ikke. Der mangler en politisk vilje til at gribe sagen og gøre det til sin.

Vil ramme mange
Den faglige sekretær advarer mod at tro, at problemet med social dumping kun er noget som rammer 3F`ere og enkelte andre.
- Hvis lønningerne for chauffører, murersvende og andre bliver halveret er det kun et spørgsmål om tid før den samme udvikling vil ramme for eksempel hele det offentlige område. Dybest set handler den her kamp derfor om det samme som de offentligt ansatte konfliktede for i 2008, erklærer han inden telefonens kimen afbryder snakken.


Klar til kamp
Syv ud af ti 3F`ere er parat til at strejke for kontrolforanstaltninger med brug af social dumping, viser måling fra Analyse Danmark.
55 procent af Metals medlemmer og 54 procent af 3F`s medlemmer mener, at HK`s krav om at afskaffe 50 procents-reglen er værd at strejke for. Blandt HK`s medlemmer gælder det 40 procent. Det viser måling fra Capacent.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. feb. 2010 - 00:00   03. sep. 2012 - 12:49

Indland