13 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

OK2010: Samling om OK-krav

OK2010: Samling om OK-krav

Tirsdag, 02. marts, 2010, 00:00:00

Kravet om værn mod social dumping og afskaffelse af 50 procents-reglen står helt centralt, fastslår over 100 deltagere på OK-konference

Vi kan ikke acceptere en overenskomstaftale, som ikke indeholder et effektivt værn mod social dumping.
Sådan lød det klare signal fra de over 100 tillidsfolk fra det private område, som i går var samlet til landsdækkende overenskomstkonference i København.
I en udtalelse fra mødet slås det fast, at der skal indføres såkaldt kædeansvar på byggeområdet, så en hovedentreprenør er ansvarlig for, at alle underentreprenører overholder overenskomsten. På transportområdet er kravet, at overenskomsten skal dække alle i branchen, og så skal den udemokratiske 50 procents-regel fjernes på HK-området. Reglen betyder, at der kun kan indgås overenskomst på de arbejdspladser, hvor over 50 procent af de ansatte er medlem af HK.
- Vi skal gøre det med social dumping til et folkekrav. Det burde hænge på alle busser, at vi kæmper for bevarelse af den danske model og velfærden. Det handler jo også om konkurenceevnen for de ordentlige firmaer, vi har trumfkortet, og vi skal bruge det, sagde Tue Tortzen, formand for 3F Silkeborg.

Kritik af forlig
Der var omfattende kritik af Industriforliget på konferencen. Blandt andet fik den meget omtalte fratrædelsesgodtgørelse en del drøje hug.
- Læs hvad der står i aftalen. Der er et væld af undtagelsesbestemmelser. Man kan kun få godtgørelsen, hvis man har været i uafbrudt beskæftigelse i mindst tre år, er blevet opsagt uden egen skyld, ikke har fået et andet job, ikke oppebærer pension, er dagpengeberettiget og ikke har forlænget opsigelsesvarsel eller en anden fratrædelsesordning, remsede Hans Nielsen fra Crisplant i Århus op.
Finn Sørensen fra 3F Industri og Service tilføjede, at det er lykkedes for forhandlerne at få aftrædelsesordningen til at se ud af meget mere, end hvad den reelt er.
- Tjener man 20.000 kroner om måneden, får man 6-700 kroner ved fyring, hvis man har været ansat i tre år. Og så er det ikke engang afklaret, om der skal betales skat af beløbet, sagde han.
Finn Sørensen mener, at de lavtlønnede er blevet solgt med Industriforliget, og at kravet om et ordentligt løft af mindstelønnen skal med sammen med værn mod social dumping, 50 procents-reglen og forbedringer på skiftehold.
Joan Ågot Pedersen fra 3F Rymarken i Århus argumenterede også for, at de samlende krav skal være et værn mod social dumping samt højere mindsteløn.
- Mange siger, at ingen går på mindstelønnen i dag. Men indenfor hotel og restauration har vi rigtig mange, der får mindstelønnen, sagde hun og kritiserede Industriforliget, som betyder et reallønsfald for mange medlemmer.
Men kravet om højere mindsteløn kom ikke med i den udtalelse, som konferencen vedtog.

Nyt møde
Flere af deltagerne gav udtryk for forhåbningen i forhold til, at forhandlerne på byggeri- og transportområdet ikke accepterer en aftale uden, at der er sat ind overfor social dumping. Men lykkes det ikke, er medlemmerne klar til konflikt lød meldingen også.
- Jeg skulle hilse fra de københavnske bygningsarbejdere og sige, at de er klar, sagde for eksempel Anders Olesen fra TIB afdeling 9 i København.
- Jeg tror, mange er klar. I stilladsbranchen er vi ikke så hårdt ramt af krisen eller af social dumping, men jeg snakkede i sidste uge med medlemmer i Århus. De var enige om ikke at kræve mere i løn selv men i stedet kræve et opgør med brug af social dumping, understregede John Jakobsen fra Stilladsarbejdernes Brancheklub.
Han lagde vægt på, at hvis der kommer en konflikt, skal der være aktivitetspligt og alle de arbejdsløse skal inddrages. Et synspunkt som blev bakket op af flere andre deltagere.
Fra HK Privat forlyder også, at medlemmerne er klar til at konflikte for 50 procents-reglen.
- Vi var 120 tillidsrepræsentanter forsamlet til møde i fredags. Der var enstemmig opbakning til ledelsens afvisning af en aftale, som ikke afskaffer 50 procents-reglen, oplyste Eigil Johansen fra HK Post & Kommunikation.
Deltagerne aftalte at mødes til en ny konference i Horsens, når alle forhandlinger er afsluttet. Og så var der i øvrigt en opfordring til at deltage i dagens demonstration mod hospitalsnedskæringer i København. En af arrangørerne var gæstetaler på konferencen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. mar. 2010 - 00:00   03. sep. 2012 - 12:49

Indland