Slagterikoncernen Danish Crown, der truer med at flytte produktionen til udlandet, hvis danske slagteriarbejdere ikke går ned i løn, øgede sidste år sit overskud trods krisen
Det går ikke helt så dårligt for Danish Crown, som slagterigiganten gerne vil give indtryk af overfor de danske slagteriarbejdere i forbindelse med overenskomstforhandlingerne.
Sidste år nåede profitten op på 1021 millioner kroner, eller næsten 100.000 kroner til hver af de i alt 10.700 andelshavere, og koncernens repræsentantskab er blevet belønnet med en stigning i vederlagene på 8,5 procent.
Dermed synes overskuddet efter sidste års dyk til 997 millioner kroner godt på vej tilbage til de foregående års godt 1,2 milliarder kroner. Alligevel truer koncernledelsen med at flytte arbejdspladser til udlandet, hvis de danske slagteriarbejdere ikke vil gå ned i løn.
Dansk profit i top
Danish Crown behøver som andelsselskab ikke at offentliggøre sine datterselskabers og tilknyttede selskabers regnskaber. Og det vil koncernen heller ikke, oplyser Danish Crowns kommunikationsdirektør Anne Villemoes som svar på en anmodning fra Arbejderen.
Men Danish Crown offentliggør dog resultatet for henholdsvis svinekødsdivisionen, oksekødsdivisionen, forædlingsselskaberne samt handelsselskaber.
Svine- og oksekødsdivisionen, der tager sig af slagtning af svin og kreaturer, befinder sig i Danmark, mens forædlingsvirksomhederne efterhånden næsten alle er blevet flyttet til udlandet. Derfor er det alligevel muligt at se, hvordan overskuddet fordeler sig mellem koncernens danske og udenlandske virksomheder.
En af de bedste metoder til at sammenligne virksomheders indtjening er deres overskudsgrad, det vil sige hvor mange penge de har tjent, sat i forhold til værdien af de varer, de har produceret.
Danish Crowns årsregnskab viser, at svinekødsdivisionen har en overskudsgrad på 4,0, mens forædlingsselskaberne har en overskudsgrad på 3,8.
Danske slagteriarbejdere ser altså ud til at være en yderst profitabel størrelse for Danish Crown.
Ifølge årsregnskabet går det især strygende for Danish Crowns polske forædlingsvirksomhed Sokolw. Men der står ikke noget om hvor strygende, blot at omsætningen er steget med 16 procent.
Danish Crown ejer dog kun 50 procent af Sokolw, Den anden halvdel ejes af det finske selskab HKScan OY.
HKScan OY oplyser i sit årsregnskab, at Sokolw har haft en overskudsgrad på 2,9 procent. Altså væsentligt under de danske svineslagteriers overskudsgrad på 4,0!
Ned i løn, eller skrid
Alligevel kræver ledelsen i Danish Crown, at danske slagteriarbejder skal gå 10,50 kroner ned i timeløn, og at nyansatte skal dobbelt så langt ned i lønninger. Ellers vil koncernen flytte endnu flere arbejdspladser til udlandet, lyder truslen.
Den ser dog ud til at blive ført ud i livet, uanset hvad slagteriarbejderne går med til.
I forvejen har koncernen beskåret omkostningerne i de danske afdelinger med 470 millioner kroner over de sidste par år.
- Vi har nedlagt ti danske afdelinger og har afskediget 2600 medarbejdere, og de seneste tiltag er kun en del af det arbejde, der i disse måneder foretages for at sikre reduktion af omkostningerne i selskabet og for at kunne præsentere et troværdigt og konkurrencedygtigt budget for 2009/10, oplyste Danish Crowns administrerende direktør Kjeld Johannesen ved offentliggørelsen af det seneste årsregnskab.
Men de danske svineproducenter, der udgør en stor og magtfuld del af Danish Crowns ejere, vil ikke stoppe her.
- Hvis ikke de danske slagteriarbejdere vil arbejde til en løn, som også giver positiv indtjening for svineproducenterne, så må slagteriet enten lukke eller også må medarbejderne erstattes med nogle, der vil acceptere en lavere løn, siger Torben Poulsen, Landsforeningen af Danske Svineproducenter
EU`s indre marked
Hvad det er for vilkår for slagteriarbejderne, Torben Poulsen drømmer om, kan man se på Danish Crowns tyske udbeningscentral i Oldenburg. Her har myndighederne rejst en ny sag om underbetaling af rumænske slagteriarbejdere.
Denne gang drejer det sig om 32 rumænere. De er blevet spist af med, hvad der svarer til cirka 20 kroner i timen. Ifølge den tyske online-avis Nordwest Zeitung var rumænerne lovet lidt over 50 kroner i timen.
- Det er et eksempel på, at EU's servicedirektiv tjener som middel til løndumping af værste skuffe, siger Berndt Maiweg, formand for det tyske fagforbund, NGG.
Rumæner-sagen er også et godt eksempel på, hvordan EU`s indre marked og arbejdskraftens og tjenesteydelsernes frie bevægelighed i EU fungerer.
Rumænerne er hyret af et cypriotisk vikarbureau med hovedkontor i Irlands hovedstad Dublin til at udføre arbejde på en virksomhed i Tyskland, ejet af en dansk slagterikoncern.
Danish Crown i tal
Danish Crown er Europas næststørste svineslagteri. Koncernen omsatte i regnskabsåret 2008/2009 for 48,6 milliarder kroner, og havde et overskud på 1020,7 millioner kroner.
Danish Crown er et andelsselskab, ejet af de cirka 10.700 danske landmænd, der leverer svin og kreaturer til koncernen.
Danish Crown slagtede i regnskabsåret 18,8 millioner. svin og søer. Det svarer til 1,7 procent af verdens svinekød og 7,5 procent af EU`s svinekød.
2,7 millioner af svinene blev slagtet i udlandet, svarende til 3000 slagterijob.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278