iOK 2010-initiativet tager sidste runde og indkalder til tillidsmandsmøde i Horsens for en fælles diskussion af resultatet af OK-forhandlingerne
af Hans Brinkmann
Når tillidsfolk fra hele landet mødes på tirsdag den 23. marts i Horsens for at diskuterer resultatet af overenskomstforhandlingerne, så skal man ikke regne med, at det munder ud i hverken en entydig ja- eller nej-kampagne.
- Vi kan allerede nu se, at der ligger forskellige anbefalinger fra OK-initiativets organisationer. Derfor skal man ikke forvente, at konferencen lægger op til en samlet kampagne, siger Anders Olesen, formand for TIB København og med i initiativet.
- Selvom det er en usædvanlig situation, så viser, at OK-initiativet ikke bare er en nej-bevægelse, som vi bliver beskyldt for. Formålet har altid været at sikre opbakning til forhandlingerne og at mobiliserer for arbejdspladsernes krav. Derfor er det ikke så mærkeligt, at det kan ende med forskellige anbefalinger i sidste ende. Det understreger styrken i OK-initiativet, at der er plads til forskellige opfattelser, siger han.
På konferencen vil der være oplæg om forligene på de tre hovedområder. Formanden for Metal Horsens, Bjarne Sørensen, gennemgår industriforliget. Byggeforliget bliver kommenteret af formanden for TIB Århus, Carsten Rasmussen, mens Ole Nors, næstformand for 3F Ålborgs Transportgruppe holder oplæg om transportforliget.
Udover at vende resultatet lægger arrangørerne op til, at der allerede nu tages hul på diskussionen af, hvad der skal ske om to år, når overenskomsterne skal fornyes igen.
- Vi skal have diskuteret, hvordan vi bruger de resultater, der ligger nu, og hvordan de kan bruges i næste OK-situation, siger Anders Olesen.
På byggeområdet har en række fagforeninger meldt ud, at de vil anbefale et nej. Det gælder også TIB København.
- Vi vil markere vores nej for at understrege, at kravet om kædeansvar ikke er fraveget. (Ved kædeansvar er en hovedentrepenør ansvarlig for, at underentreprenører overholder overenskomsten - red.) Ansvaret for at det ikke kom igennem denne gang, er ene og alene arbejdsgivernes. Det er min opfattelse, at Dansk Byggeri har fået klar besked fra Dansk Arbejdsgiverforening om, at de ikke måtte sige ja til kravet, siger Anders Olesen.
- Men kædeansvar er en nødvendighed, hvis vi skal undgå social dumping. Samtidig er der brug for politisk opstramning mod social dumping. Myndighederne skal have flere ressourcer til at gribe ind, siger han.
- Samtidig vil vi styrke indsatsen mod social dumping. Jeg håber, at BAT-kartellets organisationer vil bruge endnu flere ressourcer på at forfølge de hensigter, der ligger i forliget omkring bekæmpelse af social dumping, siger Anders Olesen.
Artiklen er hentet fra Fagligt Ansvars hjemmeside.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278