Titusind danskere i deltidsjob har mistet deres supplerende dagpenge, siden regeringen strammede reglerne. Mange bliver arbejdsløse på fuld tid
Mange deltidsansatte bliver tvunget ud i fuldtidsarbejdsløshed efter, at regeringen i 2008 fik strammet reglerne for supplerende dagpenge.
Der er i dag 10.000 færre personer på supplerende dagpenge i forhold til 2007.
En ny undersøgelse blandt FOA`s medlemmer viser, at tre ud af fire, som siger farvel til deltidsjobbet, i stedet bliver arbejdsløse på fuld tid.
- Folk har ikke råd til at arbejde på deltid uden supplerende dagpenge. Man kan godt diskutere, hvor smarte reglerne er. I stedet for at folk er på nedsat tid og stadig har tilknytning til arbejdsmarkedet, går flere fuldt ledige, siger Brian Rosendal Nielsen, a-kassechef i FOA til Ugebrevet A4.
I 2008 blev reglerne ændret, så deltidsarbejdsløse fremover kun kunne få supplerende dagpenge i 30 uger mod 52 uger tidligere. Stramningen blev gennemført af regeringen sammen med Dansk Folkeparti, Radikale og Liberal Alliance. Dengang var der opsving og argumentet var, at deltidsansatte ikke skulle kunne hæve supplerende dagpenge, når der var fuldtidsarbejde at få.
Dansk Folkeparti erkender, at man i dag, hvor krisen huserer, nok ikke ville have lagt stemmer til stramningerne.
- Som situationen har udviklet sig, kunne jeg godt have tænkt mig, at reglerne var skruet sammen på en anden måde, men vi er bundet af et forlig, som vi ikke springer fra, siger Bent Bøgsted, arbejdsmarkedsordfører for Dansk Folkeparti til A4.
Mangel på brandmænd
En konsekvens af stramningerne er også, at mange kommuner nu står og mangler deltidsansatte brandmænd, oplyser Kommunernes Landsforening.
Mange deltidsansatte brandmænd har mistet deres hovederhverv som følge af den stigende arbejdsløshed. Efter 30 ugers arbejdsløshed må de deltidsansatte brandmænd vælge mellem enten at udtræde af brandberedskabet eller at leve af indtægten som brandmand på 50.000-75.000 kroner årligt. De færreste har råd til den sidste løsning. Derfor kræver Kommunernes Landsforening (KL) nu, at regeringen finder en løsning, så kommunerne kan opretholde et forsvarligt brandberedskab.
- Man kan ikke leve af at være ansat som brandmand på deltid. Og det er hverken praktisk muligt eller økonomisk ansvarligt af kommunerne at ansætte alle brandmænd på fuld tid. Regeringen kan ikke bare sidde med hænderne i skødet, når situationen på arbejdsmarkedet nu er en helt anden, siger formanden for KL`s Teknik- og Miljøudvalg Jens Stenbæk.
HK og BUPL er blandt de fagforeninger, som har flest deltidsansatte. HK har undersøgt, hvad der sker med de medlemmer, som mister retten til supplerende dagpenge. Nogle få bliver arbejdsløse på fuld tid, men størstedelen går ned i indtægt og nøjes med deltidslønnen. For butiksansatte på deltid havner månedslønnen let på mellem 10.000 og 12.000 om måneden, det vil sige mindre end en fuld dagpengesats.
Ned i indtægt
Mette Kindberg, næstformand i HK, finder reglerne dybt uretfærdige og understreger, at der ikke er fuldtidsjob at få for de her mennesker.
- Reglerne rammer de svage grupper, som forsøger at holde sig fast i arbejdsmarkedet. Folk vil hellere være på nedsat tid end dagpenge. Der er ikke udsigt til, at de hurtigt finder et arbejde igen, hvis de først er arbejdsløse, siger hun.
Beskæftigelsesminister Inger Støjberg er tilfreds med reglerne, som hun mener virker efter hensigten.
- Folk søger job mere aktivt og flere forsørger sig selv. Det er en sund holdning, at man er villig til at søge ud på arbejdsmarkedet - også selv om man tjener mindre end på fulde dagpenge, siger ministeren til A4.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278