12 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

De to SF`ere fordømmer Cuba

De to SF`ere fordømmer Cuba

Torsdag, 18. marts, 2010, 00:00:00

Margrethe Auken og Emilie Turunen stemte for EU-parlamentets resolution om politiske fanger i Cuba uden at have sat sig ind i den sag det handlede om

Margrethe Auken, som sidder i EU-parlamentet for SF stemte for den resolution vendt mod Cuba, der blev vedtaget i sidste uge. Det var forkert, da Arbejderen i lørdags skrev, at hun og SF`s andet MEP Emilie Turunen stemte imod resolutionen.
Men Margrethe Auken stemte uden at kende den sag om fangen Orlando Tamayos død, som var anledning til resolutionen:
- Den sag kender jeg ikke. Jeg har stemt som gruppen, forklarer hun til Arbejderen.
Det har hun ingen problemer med:
- Det må du undskylde, men der er 1000 sager, og man kan ikke sætte sig ind i dem alle. Jeg tror jeg véd, hvordan det forholder sig med politiske fanger i Cuba, og det er jeg altid klar til at kritisere, siger hun.
Orlando Tamayo døde den 24. februar efter 85 dages sultestrejke. Trods cubanske lægers indsats for at holde ham i live, men uden forsøg på tvangsfodring, som Cuba - i lighed med Danmark - ikke praktiserer.
Han er flere gange dømt for almindelig kriminalitet, men er siden 2004 blevet én af de USA-støttede kontrarevolutionære i Cuba, hvorfor sagen er blevet et politisk tema.
Den danske læge Steffen Hjøllund påpeger imidlertid, at Orlando Tamayo ikke var mere politisk fange i Cuba end i sin tid Glistrup og 'Blekingegade-bandens' medlemmer var i Danmark.
Det gør ikke indtryk på Margrethe Auken:
- De har sikkert straffeloven på deres side. Men sådan siger de også i Israel, og du kan tro jeg kritiserer dem. Men jeg er da ikke argument-resitent, tilføjer hun.
Den grønne gruppe i EU-parlamentet, som de to danske SF`ere er med i, er politisk bred, og har mange medlemmer, der ikke er socialister.
Margrethe Auken har ingen problemer med at orientere sig efter De Grønne i denne sag om det socialistiske Cuba:
- Den er sådan meget SF-agtig, siger hun til Arbejderen.
Emilie Turunen mener det er vigtigt som socialist ikke at være bange for at kritisere Cuba. Men synes i øvrigt, at der er mange ting, Cuba gør godt. Det gælder også deres forsvar for retten til livet med deres mange læger i fattige lande.
Hun er tilbøjelig til at overveje læge Hjøllunds oplysning om, at Orlando Tamayo i virkeligheden slet ikke var politisk fange.
- Hvis man ser sådan på det, kan det da godt være, at han var en almindelig kriminel, svarer hun Arbejderen.
For som sin kollega i EU-parlamentet har hun heller ikke sat sig ind i den specifikke sag, men haft 'tillid til gruppen', som hun siger.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. mar. 2010 - 00:00   03. sep. 2012 - 12:49

Indland