Retssagen mod to af de præventivt anholdte klimaaktivister er startet. Forsvarerne kritiserer anklageskriftet for at være upræcist
af Farhiya Khalid, Modkraft
Tirsdag startede retssagen mod klimaaktivisterne Natasha Verco fra Australien og Noah Weiss fra USA.
De to er tiltalt for at være 'anstiftere' og 'koordinatorer' til en række voldelige demonstrationer og aktioner. Aktionerne skulle ifølge anklageren Lene Steffensen være løbet af stablen under klimatopmødet. De blev aldrig til noget, anklageren påstår, at de blev afværget af 'politiets effektive efterforskning og overvågning'.
- Det kan godt virke som om, vi har kigget i en krystalkugle og forudset nogle kriminelle hændelser. Men det er en forudsætning for sådanne sager, når nu forbrydelserne ikke er fuldbyrdede, siger hun.
Anklageren tilføjer, at de tiltalte sammen med 'uidentificerede gerningsmænd' ville udføre hærværk på bygninger ejet af Dansk Industri, Shell, Mærsk, Dansk Energi og Forum og udøve vold mod politiet med forskellige former for kasteskyts.
De tiltalte erklærer sig uskyldige og Hanne Reumert, som er forsvarer for Noah Weiss, lægger ud med at kritisere anklageskriftet for at være 'utilstrækkeligt'.
- Forsvaret har svært ved at forholde sig til sådanne diffuse anklager. Det hele handler om noget der ville, kunne eller skulle have sket. Det holder simpelthen ikke vand, siger hun i pausen til Modkraft.
- Anklageskriftet er upræcist, hvad gælder tid, sted og form. Det gør det meget svært at forberede et forsvar under de omstændigheder. Anklageren taler om nogle uidentificerede gerningsmænd. Det kan man jo ikke indkalde vidner på, tilføjer hun.
Anklageren vil vide, hvad de to aktivister lavede i Danmark, og hvad de havde i sinde at lave til de forskellige demonstrationer under klimatopmødet.
Noah Weiss svarer, at han læser på Danmarks Tekniske Universitet, og at han er interesseret i klimaet på et generelt plan. Natasha Verco forklarer, at hun er gift med en dansk mand og har mange venner i landet.
Anklageren tager et hæfte med fotokopier frem. De stammer fra Natasha Vercos private notesbog, som blev konfiskeret ved anholdelsen. Anklageren understreger brugen af ordet 'boltsaks' og spørger indtil sammenhængen.
Natasha Verco beretter, at hun var med til at planlægge en demonstration, der skulle foregå den 14. december under parolen 'Climate - No Borders'.
- Boltsaksen er et symbol på hvordan klimaflygtninge behandles. De flygter på grund af klimaforandringer, som rige vestlige lande hovedsagligt er med til at producere. I stedet for at hjælpe dem låses de inde i asyllejre bag hegn. Dem ville man symbolsk skærer væk, men boltsaksen skulle altså laves af papmaché, oplyser Natasha Verco.
Retssagen fortsætter i dag.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278