15 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Krig i Rønnes gader

Krig i Rønnes gader

Lørdag, 20. marts, 2010, 00:00:00

Militærparader, flagdag, mindesten og gule sløjfer. Antallet af tiltag, der skal få os til at støtte krigen i Afghanistan, er vokset voldsomt de sidste år

Særfly og -færger var sat ind for at bringe 1500 soldater og pårørende til Bornholm, 4000 rød-hvide papirsflag delt ud og store dele af Rønne by afspærret. Alt var kørt i stilling, da 712 hjemvendte soldater fra Afghanistan den sidste lørdag i februar marcherede gennem Rønnes gader. Dagen inden paraden holdt garderhusarerne generalprøve i byens skolegårde.
- Så stod de der med sabler, heste og blå uniformer midt i skolegården, så byens børn kunne se, hvor flot en soldat er. Men det er jo ikke sådan, krigen ser ud i Afghanistan. Man kunne ikke undgå at få det lidt dårligt over glansbilledet, fortæller Bjarne Christiansen til Arbejderen. Han er pædagog og medlem af Det Radikale Venstre på Bornholm, som efterfølgende klagede over opvisningerne i skolegården.
Det, Rønne lagde gader til, er en helt ny trend i det danske militær: I løbet af det sidste år har hjemvendte soldater fra krigen i Afghanistan marcheret med musik og faner gennem Holstebro og Slagelse, hvor de offentligt ansatte fik fri til at tage ned og hylde dem.
Trenden viser, at krig er en vare, der skal sælges, mener den danske fredsforsker og tidligere leder af Freds- og Konfliktforskningsinstituttet i Lund, Jan Øberg.
- Måske er tendensen også et udtryk for, at mange i militæret godt ved, at de ikke har en god sag. Det er jo en syg tanke, at vi skal ud i gaderne og fejre en folkeretsstridig krig, siger han.
Paraderne er et af mange tiltag, der i løbet af de sidste år har skullet få danskerne til at bakke op om krigen.
Sidste år gav regeringen os både en flagdag for de danske soldaters internationale indsats og en mindesten til 100.000 kroner, som skal ære soldater, der er døde i NATO-krige. Samtidig kunne Hærens Konstabel- og Korporalforening fejre, at de har solgt næsten 40.000 gule sløjfer til danskere, der vil markere deres støtte til de udsendte soldater. Og alene i år har TV2 og Hærens Operative Kommando samarbejdet om at sende 12 dokumentarudsendelser om krigen i Afghanistan i den bedste sendetid.
- Opbakningen fra den danske befolkning betyder meget for soldaterne, og jeg håber da, at vores arbejde fører en større opbakning med sig, siger Torben Kjeldsen fra Forsvarets Kommunikationssektretariat til Arbejderen.
Herfra sender presseofficerer og kommunikationsuddannede dagligt pressemeddelelser ud om 'ørkenheltenes' indsats', laver aftaler med TV2 og andre journalister og koordinerer soldaternes fremtræden i medierne.
Og det er et demokratisk problem, mener Jan Øberg.
- Når vi har en stat og en offentlig myndighed, der bruger enorme ressourcer på nationalromantisk militærpropaganda, er det måske ikke så underligt, at vi ikke har en kolossal folkelig bevægelse imod krigen, siger han til Arbejderen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. mar. 2010 - 00:00   03. sep. 2012 - 12:49

Indland