15 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kroner ruller til Honduras kupstyre

Kroner ruller til Honduras kupstyre

Tirsdag, 23. marts, 2010, 00:00:00

Danmark donerer millioner til regimet i Honduras, hvor drab og overgreb på kupmodstandere stadigvæk er dagligdag

Nu flyder kronerne til Honduras.
Det sker gennem Den Nordiske Udviklingsfond (DNU), hvor også Sverige, Norge, Finland og Island sidder med ved bordet.
Repræsentanter for DNU har i sidste uge været på visit i Honduras hos den højreorienterede præsident Porfirio Lobo, og mødet har resulteret i, at DNU donerer 82,5 millioner kroner til 'fattigdomsreducering', skriver Honduras Weekly.
Siden den folkevalgte præsident Zelaya blev væltet ved et statskup i juni sidste år, har mord og overgreb på kupmodstandere været dagligdag.
Overgrebene fortsætter under den siddende præsident Lobo, som kom til magten med hjælp fra militæret efter et valg, som er blevet skarpt kritiseret fra mange sider. Lande som Brasilien, Argentina, Venezuela, Nicaragua, Bolivia og Ecuador har ikke anerkendt Lobo-regeringen.
I det danske regeringsparti Venstre mener man ikke, at Danmark skal bruge sin indflydelse i DNU og fastfryse pengene indtil menneskerettighedssituationen i Honduras er forbedret.
- Vi lytter selvfølgelig til Amnesty International og andre, og der er lang vej endnu for Honduras, men vi bliver altså nødt til at være på sporet. Dét med de korslagte armes politik; at trække støtten til lokalsamfundet, fungerer ikke, siger Michael Aastrup Jensen, Venstres udenrigsordfører, til Arbejderen.
Venstre garanterer, at de danske kroner vil komme civilbefolkningen i Honduras til gode.
- Vi stiller skam krav til Honduras` regering, og vi er i kritisk dialog. Jeg kan roligt love, at pengene er givet godt ud. Vi kan desuden meget bedre stille krav til Honduras` regering, hvis vi aktivt er i dialog, og hvis vi er aktive i lokalsamfundet, siger Michael Aastrup Jensen til Arbejderen.
DNU har i alt givet 221 millioner kroner til syv forskellig projekter i det centralamerikanske land.
I søndags blev den 36-årige journalist Nahœm Palacios skudt ned af to sværtbevæbnede mænd, der efterlod hans lig på gaden nær hans hjem i byen Tocoa. Gerningsmændene flygtede umiddelbart bagefter.
Ifølge den honduranske menneskerettighedsgruppen COFADEH er der siden statskuppet 28. juni begået 43 politiske mord, skriver Ulandsnyt.
Ligesom DNU lader den Interamerikanske Udviklingsbank atter pengene flyde til Honduras. Efter statskuppet fastfrøs banken ellers 500 millioner dollars i lån. De penge er nu frigjort besluttede banken i går.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. mar. 2010 - 00:00   03. sep. 2012 - 12:49

Indland