15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

SAS klædes på til salg

SAS klædes på til salg

Onsdag, 24. marts, 2010, 00:00:00

Både den norske, svenske og danske regering er parat til at sælge SAS, når selskabet giver overskud. 60.000 job i hovedstaden er i fare, vurderer ekspert

Efter at have tvunget de ansatte i SAS ned i løn med den begrundelse, at det er nødvendigt for selskabets overlevelse, forbereder flyselskabets hovedaktionærer nu et salg af SAS.
Indenfor de seneste uger har såvel den svenske, danske og norske regering meldt ud, at de er parate til at sælge flyselskabet, når der er 'fornuftig økonomi' i salget.
De tre lande ejer tilsammen halvdelen af SAS, og har dermed den bestemmende indflydelse over selskabet.
Den har de i den seneste tid brugt til at true de ansatte med ikke at ville skyde flere penge i SAS, hvis de ikke gik yderligere ned i løn.
Truslerne har givet resultat. Nu kommer pengene. Regeringerne har lovet at aftage deres halvdel af den nyudstedelse af aktier for fem milliarder svenske kroner, SAS-ledelsen vil gennemføre, nu hvor lønnedskæringerne er i hus.

'Dressing the bride'
Men pengene skal ikke gå til at sikre SAS fortsatte eksistens som statskontrolleret selskab - eller som selvstændigt selskab for den sags skyld. De skal bruges til at klæde SAS på til salg så hurtigt som muligt.
- Hvis der opstår en situation, hvor der er fornuftig økonomi i et eventuelt salg, skal det naturligvis overvejes fordomsfrit, siger finansminister Claus Hjort Frederiksen til Ritzau. Den danske mindretalsregering har allerede sikret sig opbakning til et salg via sit støtteparti, Dansk Folkeparti.
I Norge er den socialdemokratisk ledede centrum-venstre-regering også med på ideen, siger erhvervsminister Trond Giske til Aftenposten.
- Vi er også åbne for et salg, hvis vi kan få en god pris. Forudsætningen er, at der tages hensyn til selskabets værdier og de ansattes behov, siger Trond Giske.
Den svenske konservative regering var først ude med at lufte salgsplanerne.
- Vi mener ikke, at det er rimeligt, at staten på langt sigt er ejere af et flyselskab, har finansminister Anders Borg udtalt til det svenske finansdagblad Dagens Industri.
Et eventuelt regeringsskifte ved det kommende valg vil ikke ændre på tingene.Også det svenske socialdemokrati SAP er indstillet på et salg.
- Vi er ikke afvisende over for at diskutere statens ejerskab af selskabet, når selskabet er kommet på benene igen, siger partiets erhvervsordfører Thomas Eneroth.

60.000 job forsvinder
Afvisende - det er til gengæld formanden for Region Hovedstaden, Vibeke Storm Rasmussen.
- SAS blev jo skabt for at sikre, at vi havde en international lufthavn med internationale ruter. Hele hovedstadsregionens vækst og fremtid står på spil, hvis de internationale ruter forsvinder, sagde Vibeke Storm Rasmussen sidste efterår, da Lufthansa en overgang viste interesse for at købe SAS.
Vibeke Storm Rasmussen får opbakning fra eksperten Christian Wichmann, Matthiessen, professor ved Institut for Geografi og Geologi. Han vurderer, at op mod 60.000 job i hovedstadsregionen vil være i fare for at forsvinde. For forsvinder de internationale ruter, vil Københavns status som konferenceby også være truet.
- Hvis SAS lukker eller bliver overtaget af Lufthansa, vil Københavns Lufthavn på kort sigt miste en femtedel af de aktiviteter. På længere sigt vil lufthavnen måske miste op mod 40 procent af aktiviteterne, siger Christian Wichmann, Matthiessen til DR Nyheder.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. mar. 2010 - 00:00   03. sep. 2012 - 12:49

Indland