12 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

OK2010: Nu gælder det stemmeprocenten

OK2010: Nu gælder det stemmeprocenten

Torsdag, 25. marts, 2010, 00:00:00

OK-initiativet opfordrer til høj stemmeprocent, men anbefaler hverken ja eller nej. Til gengæld er der enighed om, at kampen mod løndumping fortsætter

Nu skal vi hjem og arbejde for en høj stemmeprocent.
Det blev 40 tillidsrepræsentanter enige om, da de tirsdag mødtes til landsdækkende overenskomstkonference i Horsens.
- OK 2010 initiativet opfordrer alle til at stemme, så vi får en høj stemmeprocent. Det er afgørende, når vi næste gang sidder ved forhandlingsbordet, at vi har fået medlemmerne til at tage aktiv stilling, sagde Anders Olesen.
Han var én af initiativtagerne til konferencen, der var indkaldt for at gøre status, inden afstemningen om resultaterne går i gang.
På skift tog Bjarne Sørensen, Dansk Metal, Ole Nors Nielsen, 3F, og Carsten Rasmussen, TIB, ordet for at samle op på overenskomstresultaterne indenfor henholdsvis industri, transport og byggeri.
Alle tre er enige om, at det samlede resultat er for magert og ikke giver anledning til de store jubelscener. Derfra hører enigheden op.
- I min afdeling anbefaler vi alligevel et ja. Ikke på grund af indholdet, men på grund af den virkelighed, vi befinder os i. Industrien ligger ned, erklærede Bjarne Sørensen.
Han er formand for Metal Horsens og indrømmer at have det underligt med anbefalingen. Det er blot anden gang på 26 år, at han siger ja til et overenskomstresultat.

Et sjældent ja
Denne gang bliver det også et sjældent ja fra Ole Nors Nielsen, næstformand for 3F Aalborgs transportgruppe.
- I transportgruppen har vi haft kravet om et værn mod social dumping med hele vejen fra medlemmerne til forhandlingsbordet. Det er det, forhandlerne har gået efter, og det mener jeg, vi har fået, lød argumentationen fra den nordjyske 3F`er.
Carsten Rasmussen, formand for TIB Østjylland, mener derimod ikke, at byggeforliget lever op til kravet om reelle værktøjer til sikring af lige vilkår for danske og udenlandske arbejdere. Slet ikke i byggebranchen der siden starten af 2000 har været under voldsomt pres fra underbetalt udenlandsk arbejdskraft.
- Der er sket forbedringer, men der er mest tale om gode hensigter og anbefalinger. Arbejdsgiverne har vundet slaget om kædeansvar, og jeg er ikke tilfreds. Det eneste positive er, at der tale om en to-årig overenskomst, sagde Carsten Rasmussen.

Kampen fortsætter
Den efterfølgende debat afslørede delte meninger også blandt tillidsfolkene, om end nej-sigerne var i overtal. Alle uden undtagelse kom ind på kampen mod social dumping, som det krav, der har stået allermest centralt ved forhandlingerne. De opnåede resultater på det område er ikke tilstrækkelige til at stoppe den sociale dumping og kravet om kædeansvar står stadig uløst og som det vigtigste svar på det problem.
Manglende reallønssikring og fraværet af forbedringer til skifteholdsarbejderne tæller også på nej-kontoen.
- Et stort flertal i vores bestyrelse anbefaler et nej, og I skal ikke tro, at jeg har været oppe og stå på en ølkasse for at tale dunder, sagde Finn Sørensen, 3F Industri og Service København.
Afdelingen har mange medlemmer, som arbejder på skiftehold. De har ikke fået noget ud af overenskomsterne ud over en kampagne for sund livsstil, mere udvalgsarbejde og flere undersøgelser.
HK Privat, der som nogle af de få ikke selv har opnået et forlig ved forhandlingerne, deltog også i debatten.
- Da vi så, hvad der var kommet ud af industriforhandlingerne, var vi målløse. Selve rammen er elendig. Der er udsigt til direkte reallønsfald. Og der har absolut ingen bevægelse været på kravet om at afskaffe 50 procent-reglen, sagde faglig sekretær Christoffer Marckmann. Han glædede sig over, at udtalelsen fra mødet giver opbakning til den nej-kampagne, som HK`s private sektor går i gang med nu.
Trods delte meninger forbliver OK-initiativet intakt, fastslog arrangørerne af tirsdagens konference.
- Vi har forskellige holdninger til forligene, og I får ikke en fælles anbefaling med hjem. Det vidner vel bare om, at vi ikke er den notoriske nej-siger-klub, som vi ellers er blevet beskyldt for at være. Til gengæld er vi et forum for debat blandt fagligt aktive. Vi støtter en aktiv linje i fagbevægelsen, erklærede det fra Hans A. Sørensen, formand for 3F Horsens, til slut.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. mar. 2010 - 00:00   03. sep. 2012 - 12:49

Indland