Et enigt Folketing vedtog i går at nedsætte et uafhængigt organ, som fremover skal behandle klager over politiet
Fremover skal et uafhængigt organ - Den Uafhængige Politiklagemyndighed - behandle klager over politiet og efterforske straffesager mod politifolk. Det besluttede et enigt Folketing i går.
I dag er det statsadvokaten, der står den slags sager. Men statsadvokaten er samtidig en del af anklagemyndigheden sammen med politiet. Derfor har især Amnesty International krævet, at Danmark får et uafhængigt politiklagesystem.
Fremover skal justitsministeren nedsætte et uafhængigt organ bestående af en dommer, en advokat (som indstilles af Advokatrådet), en universitetslærer i retsvidenskab og to repræsentanter for offentligheden (som indstilles af Kommunernes Landssammenslutning og Dansk Folkeoplysnings Samråd).
Samtidig skrives det direkte ind i loven, at Politiklagemyndigheden skal udøve sit arbejde i 'fuld uafhængighed'.
Det er dog fortsat op til statsadvokaten, om der kan rejses en straffesag mod politifolk.
Det Kriminalpræventive Råd hilser det nye råd velkomment: '! for at forøge befolkningens tillid til klagesystemet er (det) vigtigt, at den myndighed, der foregår undersøgelse og efterforskning af politipersonale både funktionelt og personelt løsrives fra politiet og anklagemyndigheden', skriver rådet i sit høringssvar.
Også Institut for Menneskerettigheder og Advokatrådet glæder sig over Den Uafhængige Politiklagemyndighed.
I sit høringssvar skriver Politiforbundet, at man var '... ikke utilfreds med det eksisterende system! Vi måtte imidlertid erkende, at der var sået så megen tvivl om systemets uafhængighed, at det næppe var muligt at fastholde systemet'.
I 2008 udgav Amnesty rapporten 'Behandling af klager over politiet', som fastslog, at det danske klagesystem ikke levede op til 'internationale menneskerettighedsstandarders krav om en hurtig, effektiv, uafhængig og uvildig behandling af sagerne'.
Amnesty anbefalede blandt andet, at statsadvokaten erstattes af et uafhængigt klageorgan med myndighed til at efterforske og afgøre klager over politiet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278