11 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Skarp kritik af udlændingelov

Skarp kritik af udlændingelov

Lørdag, 10. april, 2010, 00:00:00

Regeringen vil tabe et hav af sager ved menneskeret-tighedsdomstolen, hvis de gennemfører ny udlændingelov, advarer Amnesty International i stærk kritisk høringssvar

kritik
Ali Nabulsi
Unge mennesker, som ikke har dansk statsborgerskab, skal tænke sig godt om, før de demonstrerer med deres jævnaldrende for højere SU eller mere plads i klasseværelset. Hvis regeringen og Dansk Folkeparti gennemfører planlagte stramninger af udlændingeloven, er det at stå i vejen for politiet nok til, at de kan miste deres opholdstilladelse i Danmark.

Unge mennesker uden dansk statsborgerskab skal til at overveje, om de tør protestere sammen med deres jævnaldrende for højere SU eller mere plads i klasseværelset.

Uanset hvor længe de har været i Danmark, kan de risikere at miste deres opholdstilladelse efter demonstrationen, hvis regeringens og Dansk Folkepartis stramninger af udlændingeloven bliver vedtaget. Sådan lyder en af de skarpe kritikpunkter, som politikerne i næste uge kan læse i høringssvaret på loven fra Amnesty International.

- I de nye regler er en helt kort fængselsstraf nok til, at du kan udvises af Danmark uanset hvor længe du har været her. Eksempelvis kan unge mennesker, uden dansk statsborgerskab, blive udvist, hvis de skulle komme til at stå i vejen for politiet under en demonstration, mens der bliver begået hærværk et andet sted i byen, og så bliver idømt 40 dages fængsel som følge af Lømmelpakken, forklarer Amnestys jurist, Claus Juul, til Arbejderen.

- Det er en klar krænkelse af deres ytrings- og forsamlingsfrihed, og vi er ikke i tvivl om, at Danmark vil tabe et hav af sager ved Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg, hvis loven bliver gennemført i praksis.

Amnesty er en blandt mange organisationer, som giver udlændingeloven en krads behandling i deres høringssvar. Loven havde høringsfrist torsdag, men på grund af den kontroversielt korte frist når flere af organisationerne først at svare i næste uge.

Retspolitisk Forening vil i deres høringssvar fokusere på den nye pointordning, hvor flygtninge og indvandrere skal optjene 100 point gennem blandt andet at arbejde og foreningsliv, for at kunne få dansk statsborgerskab.

- Den er udtryk for et rædselsfuldt menneskesyn, hvor man vil vælge og vrage mellem de udlændinge man gerne vil have og sortere de, der er for skadede eller svage til at leve op til kravene, fra. Og når regeringen samtidig vil udvælge, hvilke foreninger, det skal give point at være medlem af, er det nærmest meningscensur, siger formand Bjørn Elmquist.

Red Barnet, som arbejdede over onsdag aften for at nå fristen, retter især kritikken mod de nye regler for uledsagede flygtningebørn.

- Hvis der skal åbnes op for, at man kan sende forældreløse børn tilbage til institutioner i deres hjemland kræver det, at udlændingeloven fokuserer mere på hensynet til barnets tarv end den gør i dag, understreger børnepolitisk konsulent Inger Backer Neufeld.

Også pointsystemet og de nye sanktioner for genopdragelsesrejser falder Amnesty for brystet.

- Når unge, der bliver tvunget på genopdragelsesrejse i forældrenes hjemland i mere end tre måneder, kan få inddraget deres ophold, så straffer vi offeret for det, der i andre sammenhænge ville blive kaldt en bortførelse, mener Claus Juul.
 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. apr. 2010 - 00:00   03. sep. 2012 - 12:49

Indland