Mange multinationale selskaber betaler stadig ikke skat i Danmark trods milliardomsætning, viser nye undersøgelse fra Enhedslisten. SKAT arbejder med problemet
Nestlé har 160 ansatte i Danmark og havde i 2008 en omsætning på 1,2 milliarder kroner her i landet. Alligevel betalte selskabet ikke så meget som en eneste krone i skat til den danske stat i 2008. Og det har Nestlé ikke gjort i mere end tyve år.
Det viser en undersøgelse af de multinationales skatteindbetalinger, eller mangel på samme, som Frank Aaen fra Enhedslisten har lavet.
Nestlé er kun en blandt mange. Med i undersøgelse over nul-skatteydere er for eksempel også Kraft Food, IBM, Q8, Tupperware, Elgiganten og Kellogg`s.
- De multinationale selskaber nyder godt af vores fællesskab med veje og uddannelsessystem, men de vil ikke være med til at betale. Det er simpelthen nasseri, siger Frank Aaen.
Han har gravet i de multinationales manglende skatteindbetalinger siden 2001 og har formået at lægge pres på systemet, så SKAT i dag arbejder mere med problemet end tidligere.
Mange af de multinationale slipper for skatten ved at benytte sig af såkaldt transfer pricing, hvor koncernen handler med sig selv på tværs af landegrænserne. Handlen skal foregå til markedspriser, men mange gange skrues priserne kunstigt i vejret, så det bliver muligt for koncernen at flytte overskud fra et land med høj skat til et land med meget lav skat.
Sidste år hentede SKAT godt 15 milliarder skattekroner ved at kontrollere brugen af transfer pricing i en række selskaber. Der skal sættes endnu mere fokus på kontrollen, mener Frank Aaen.
Der er mange penge at hente. Vismændene vurderede for et par år siden, at de multinationale selskaber snyder for mellem syv og fjorten milliarder om året i skat.
- SKAT have flere resurser, så de kan gå mere i dybden med de enkelte koncerner, mener Frank Aaen.
Udviklingen går den stik modsatte vej. Mens 173 af SKAT`s ansatte i dag arbejder med transfer pricing, vil det tal falde til 162 ansatte til næste år.
Skatteminister Troels Lund Poulsen erkender, at der er brug for en styrket indsats.
- Derfor vil jeg fremlægge en handlingsplan inden sommer, hvor vi blandt andet ser på, om vi har de medarbejdere, som der er brug for, siger ministeren til epn.dk.
Men der er brug for konkret handling her og nu, mener Frank Aaen, som derfor indkalder skatteministeren i samråd.
- Jeg vil have svar fra ministeren på, om han vil udvide og ikke nedskære antallet af kontrollanter, og om han er parat til at stramme lovgivningen, siger Enhedslistens skatteordfører.
Udover flere ressourcer til SKAT foreslår Enhedslisten skrappere regler for virksomhedernes regnskaber, så de ikke kan skjule transfer pricing. Og så skal virksomhedernes skattebetaling frem i lyset, så alle kan følge med.
Læs mere på www.multinasserne.dk
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278