11 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ni ngo'er: Bliv i Latinamerika

Ni ngo'er: Bliv i Latinamerika

Onsdag, 14. april, 2010, 00:00:00

Faglige, humanitære, miljø- og menneskeretlige ngo`er er enige: Udviklingsministeren skal ikke smække bistandskassen i overfor Latinamerika

01-vagn-berthelsen
Lotte Ærsø
I Bolivia har dansk bistand sikret opkøb af store skovarealer til den oprindelige befolkning. Hvis ikke vi havde opkøbt skoven, var den blevet fældet af store træfirmaer. Vagn Berthelsen, generalsekretær i Ibis

Latinamerika skal fortsat modtage dansk udviklingsbistand!

Sådan lyder beskeden til udviklingsminister Søren Pind fra ikke mindre end ni danske bistandsorganisationer, der i adskillige år har arbejdet i Latinamerika.

'Vi anbefaler på det kraftigste overfor udviklingsministeren og Folketinget, at dansk udviklingsbistand også i fremtiden gives til Latinamerika', skriver de ni organisationer, der arbejder indenfor faglige, humanitære, miljø- og menneskeretlige områder. Underskriverne er Folkekirkens Nødhjælp, Ibis, 3F, Ulandssekretariatet, Axis, Nepenthes, IWGIA, RCT og Mellemfolkeligt Samvirke.

De ni mener, at der er en række gode grunde til at fastholde Danmarks engagement i Latinamerika:

- I Latinamerika lever en stor del af den oprindelige befolkning i dyb fattigdom og er udstødt fra samfundet. Kontinentet er et af verdens mest ulige, og Danmark har ydet vigtige bidrag til fattigdomsbekæmpelsen i Bolivia, Nicaragua, Honduras og Guatemala, siger generalsekretær i Ibis, Vagn Berthelsen, til Arbejderen.

Især når det gælder klima, gør dansk bistand en forskel:

- Eksempelvis har dansk bistand i Bolivia sikret opkøb af tyve millioner hektarer skovarealer til den oprindelige befolkning. Hvis ikke vi havde opkøbt skoven, var den blevet fældet af store træfirmaer. Nu har vi i stedet overdraget ejendoms- og brugsretten til skoven til de oprindelige folk. En sidegevinst er, at CO2-udledningen mindskes markant, når skoven bevares, uddyber Vagn Berthelsen.

Den 15. marts sendte udviklingsministeren sin nye udviklingsstrategi i høring. Blot fire dage efter slog han fast, at: 'Vi kommer til at gå ud af Latinamerika, men det kommer til at ske på en ordentlig måde'. De ni ulandsorganisationer forstår ikke, at ministeren træffer en beslutning, allerede inden høringsfristen slutter i morgen den 15. april.

Udviklingsministeren er på rejse i Bangladesh og har derfor ikke tid til at tale med Arbejderen. Men hans pressesekretær Lotte Machon har mailet følgende kommentar fra ministeren:

'Om få år ventes Bolivia ikke længere at have status af lavindkomstland. Bolivia er i dag rigere end Vietnam, hvor vi også er ved at udfase den danske bistand. Dansk bistand er med andre ord lykkedes. Udfasningen af bistanden til Latinamerika viser således dynamikken i den danske udviklingsbistand. Vi fokuserer og sætter ind, hvor fattigdommen er dybest - det er den uden sammenligning i Afrika'.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. apr. 2010 - 00:00   03. sep. 2012 - 12:49

Indland