Personer med førstehjælpsudstyr blev tilbageholdt under klimatopmødet. De fik ingen begrundelse udover en henvisning til politiloven.
Under klimatopmødet i København havde de udkommanderede betjente fået ordre fra politiledelsen om at tilbageholde alle personer med førstehjælpsudstyr. Det kom frem under gårsdagens retsmøde i Københavns Byret i sagen om masseanholdelser af demonstranter under klimatopmødet sidste år.
En ung politiassistent fortæller i en rapport om ordnen til at anholde alle med førstehjælpsudstyr. Det sker i forbindelse med beskrivelsen af anholdelsen af tre norske samaritter den 11. december sidste år. De tre var i Danmark for at yde førstehjælp til demonstranter, politi og andre under klimatopmødet. Politirapporten blev skrevet samme dag, som anholdelserne fandt sted.
I Københavns Byret i går kunne betjenten ikke huske at have fortalt noget om ordren fra politiledelsen. Men han kunne godt huske forløbet op til anholdelsen af de tre samaritter:
– Vi fik øje på tre personer, som skilte sig ud fra mængden på grund af deres udseende og påklædning. Det var tydeligt, at de havde noget med demonstrationer og COP15 at gøre. De havde store tasker og hvide armbind på. Vi tog kontakt til de tre. De fremviste førstehjælpskort vist nok udstedt af Røde Kors i Norge. De fortalte gladeligt, at de ville hjælpe tilskadekomne, berettede betjenten i vidneskranken.
Hans overordnede kaldte den centrale kommandocentral op og beskrev de tre. Kort efter kom der en tilbagemelding: De tre samaritter skulle tilbageholdes omgående.
Betjenten fik ikke at vide, hvorfor de tre skulle tilbageholdes. Det gjorde samaritterne heller ikke:
– Vi fortalte dem bare, at de var tilbageholdt i henhold til politiloven, forklarede betjenten.
En anden betjent vidnede også i retten. Han var med til at anholde syv samaritter:
– ISankt Annægade opdagede vi en flok samaritter. De bar et kors med en knyttet næve. Det var noget mere aggressivt end Røde Kors. Vi syntes de så interessante ud og henvendte os til dem. Vi fandt to hjelme. Ideres rygsæk fandt vi professionelt førstehjælpsudstyr, fortalte den anden betjent i retten.
– Vi var bange for, at de ville lave uroligheder eller bakke op om andre demonstranters uroligheder ved at gøre dem rolige, fordi de kan førstehjælp, forklarede han videre.
Begge betjente beskrev i øvrigt stemningen på Christianshavn som »meget fredelig«.
Knud Foldschack, advokat for de 250 anholdte, som har lagt sag an mod politiet, konstaterer, at betjentene indtil videre ikke er kommet frem med noget konkret, der kan begrunde de voldsomme indgreb, siger han til Arbejderen.
Retssagen fortsætter den 17. maj og varer helt frem til omkring den 1. juni.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278