S og SF vil inddrage de studerendes sommerferie og give de hurtige en kontant bonus. Studenterpolitikere advarer imod A- og B-studerende.
De unge skal skynde sig igennem deres uddannelse. Det har været den borgerlige regerings kæphest i flere år. Nu melder Socialdemokraterne og SF sig på banen med lignende krav til de studerende.
I de to partiers udspil »En fair løsning«, som er deres bud på at få Danmark ud af krisen, lægges op til, at studerende skal være et halvt år hurtigere færdige.
Det er blandt andet de universitetsstuderendes lange sommerferie oppositionspartierne vil have afskaffet. Derefter vil de indføre et ekstra semester, så undervisningen foregår over tre semestre i stedet for de nuværende to.
– De studerende får SU på fuld tid, også hen over den lange sommerferie. Da SU’en er relativ høj, så burde det nok kunne lade sig gøre at bruge noget mere tid på studierne. Men jeg vil påpege, at her det kun er én måde at gøre det på. Pointen er, at de studerende skal være hurtigere færdige, siger SF’s forskningsordfører Jonas Dahl til Arbejderen.
Men det er et dårligt forslag, mener uddannelsespolitisk ordfører for Studentersamfund ved Aalborg Universitet Lasse Olsen.
– Mange studerende bruger deres sommerferie på erhvervsarbejde. Det gør de for at få råd til at klare studierne. Så hvis der skal indføres tre semestre, så må der kompenseres med en højere SU, siger han til Arbejderen.
En anden af oppositionens ideer til at få de studerende hurtigere færdige vedrører netop SU’en. Der er et forslag om, at studerende, som kommer hurtigt i gang med studiet, skal have højere SU. Men de ekstra penge skal betales tilbage, hvis den unge bliver mere end et halvt år forsinket i studierne.
– Der kan være en masse gode årsager til, at det kan tage længere tid. For eksempel fordi det er svært at leve op til de meget høje krav, som der stilles, og så er det forkert at straffe de lidt langsommere studerende, mener Lasse Olsen.
Den holdning deler formanden for Danske Studerendes Fællesråd Mikkel Zeuthen.
– At belønne de hurtigere startere, kan gå ud over dem, der ikke er afklaret omkring studievalg og ikke har mulighed for at starte tidligt, siger han.
Knap så kritisk ser studenterformanden ved Københavns Universitet Bjarke Rubow på oppositionspartiernes SU-forslag.
– Vi har hele tiden sagt, at den enkelte studerende ikke må stilles dårligere, men vi mener ikke noget om, hvorvidt man må stilles bedre. Dog er der en klar risiko for, at der vil blive skabt A- og B-studerende, og så må vi selvfølgelig være klar til at kritisere udspillet, siger Bjarke Rubow.
De tre studenterpolitikere er godt tilfredse med, at oppositionen lover uddannelserne flere penge, hvis de får regeringsmagten.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278