09 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Velfærdskamp i gaderne

Velfærdskamp i gaderne

Lørdag, 15. maj, 2010, 06:00:00

Offentligt ansatte har fået nok af massefyringer og forlanger, at kommunerne siger nej til regeringens stramme økonomiske rammer. Aktionsdag i København den 2. juni.

Velfærdskamp i gaderne
Ali Nabulsi
Mens regeringen og kommunerne slås om økonomien i forhandlingslokalerne, raser velfærdskampen igen i år udenfor. 2. juni går Københavns og Frederiksbergs offentligt ansatte gennem byen, og lægger blandt andet et borgmesterkontor øde.

Pædagoger, social- og sundhedsarbejdere, gartnere og lærere.

Alle kommunalt ansatte i København og på Frederiksberg er repræsenterede, når de to kommuners tillidsrepræsentanter klokken 14 på næste onsdag, den 2. juni, forlader deres arbejde for at mødes foran Kommunernes Landsforenings hovedkontor på Islands Brygge.

– Vi har alle sammen oplevet massefyringer og andre nedskæringer i kommunerne, der er så store, at der simpelt hen ikke er mere luft at give af i næste års budgetter. Nogen må sætte hælene i, og derfor opfordrer vi KL til at sige nej til endnu en forringende økonomiaftale med regeringen, fortæller Jan Hoby, næstformand i Landsforeningen for Socialpædagoger.

Regeringens omfattende nedskæringsplaner har genoplivet de københavnske og frederiksbergske kommunalt ansattes samarbejdsforum, KFF, som står bag aktionsdagen. Efter tillidsrepræsentantmødet foran KL, går de ansatte i optog til Rådhuspladsen, hvor kommunalpolitikerne kan slutte sig til.

En af dem, der har tænkt sig at følge opfordringen og forlade sit kontor, er socialborgmester Mikkel Warming (Ø).

– Kommunerne bør ikke godtage økonomiaftalen med regeringen med mindre den som minimum sikrer penge nok til at vi kan videreføre dette års serviceniveau. Det kan ikke være rigtigt, at børn, ældre og handicappede skal betale regningen for regeringens ødslen med pengene til skattelettelser og bankpakker. Så må KL sige nej og lade regeringen selv tage ansvaret for at udføre nedskæringerne, siger han til Arbejderen.

Når Mikkel Warming og andre enige borgerrepræsentanter er kommet ud på Rådhuspladsen, går demonstrationen videre til Christiansborg, hvor de regionalt ansatte slutter sig til.

– Ansatte i regionerne oplever præcis det samme angreb på velfærden som ansatte i kommunerne. Det er vigtigt at vise den sammenhæng og placere aben, på Christiansborg, hvor den hører hjemme, forklarer Jan Hoby.

Aktionsdagen den 2. juni er ikke det eneste tidspunkt, ansatte og borgere samler kræfterne for at overbevise kommunerne og regionerne om, at de ikke skal acceptere regeringens stramme økonomiske rammer.

Den 20. maj, mens KL’s bestyrelse forbereder sig på den kommende måneds økonomiforhandlinger med regeringen, samles vrede forældre udenfor KL-huset.

– Vi vil gerne vise Frank Jensen, at vi er virkeligt bekymrede for de konsekvenser det får for vores børn, hvis han siger ja til økonomiaftalen. Derfor åbner vi også en facebook-væg, hvor forældrene kan skrive deres bekymringer til overborgmesteren, fortæller Anne Mette Carlsen fra Københavns Forældreorganisation (KFO).

Samtidig rejser mange tusinde tillidsrepræsentanter fra hele den offentlige sektor til stormøde i Fredericia, for at diskutere, hvordan fagbevægelsen skal kæmpe for at holde sammen på velfærden og forpurre Lars Løkke Rasmussens plan om nedskæringer, der vil føre til mindst 8000 fyringer i kommunerne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. maj. 2010 - 06:00   03. sep. 2012 - 12:49

Indland