Vi vil ikke acceptere regeringens krav om øget produktivitet. Sådan lyder meldingen fra de sygehusansatte op til de årlige økonomiforhandlinger.
Der gennemføres her og nu timeout for de årlige krav fra regeringen om øget produktivitet på sygehusene.
Sådan lyder et af kravene i et fælles udspil fra de faglige organisationer på sygehusområdet.
Aktiviteten på sygehusene er de sidste otte år vokset med omkring 50 procent. Samtidig er antallet af ansatte kun vokset med 15 procent.
I dag klarer 77 ansatte på sygehusene de samme opgaver, som der skulle 100 ansatte til i 2001. Det viser en ny analyse fra Dansk Sundhedsinstitut.
– Sygehusene har haft en vækst i produktiviteten, som mange erhvervsledere ville misunde os. Men det slider på de ansatte, og det gavner ikke nødvendigvis patienterne, at personalet skal løbe hurtigere og hurtigere. Der er derfor brug for en timeout i regeringens årlige krav om øget produktivitet, siger Dennis Kristensen, formand for FOA.
FOA er gået sammen med Sundhedskartellet, Foreningen af Speciallæger, HK/Kommunal og Foreningen af Yngre Læger om at lave en række anbefalinger til regeringen og regionerne op til de årlige økonomiaftaler, som starter i løbet af få uger.
De er enige om at kræve økonomiske rammer, som modsvarer de krav, der er til sygehusene. Mange sygehuse har i år stået i den situation, at de må fyre og skære ned, fordi de har produceret mere, end der er penge til.
Siden årsskiftet er der nedlagt 2000 job på de offentlige sygehuse og 500 ansatte har fået en fyreseddel. Og det er ikke slut. I disse dage fyrer Gentofte Hospital omkring 60 ansatte.
De ansattes organisationer foreslår i øvrigt, at der laves en ny optimal behandlingsgaranti, med kort ventetid for alvorlige sygdomme og lidt længere ventetid for mindre alvorlige sygdomme.
Derudover vil de have fokus rettet mod oversete patientgrupper indenfor psykiatrien og det medicinske område og stiller krav om et bredt flerårigt politisk forlig, som kan skabe ro om sygehusområdet.
– Der skal ikke gås på kompromis med fremskridt som hjerte- og kræftpakker, men sygehusene og medarbejderne er efterhånden blevet bundet på hænder og fødder af rigide regler, bureaukrati og detailstyring. Først og fremmest skal vi have en differentieret behandlingsgaranti, der gør det muligt for sygehusene at behandle de mest syge først i stedet for den nuværende månedsgaranti, siger Erik Kristensen, formand for Overlægeforeningen og Foreningen af Speciallæger.
Det fælles udspil blev fremlagt i går på Dansk Sygeplejeråds kongres i København.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278